Annonse
Ved å love at fylkessammenslåingen kan reverseres, hvis det nye fylkestinget vil, gir Arbeiderpartiets leder en håndsrekning til nei-aktivistene i Øst-Finnmark. Arkivfoto: Bernt Søvisen

Støre holder bråket vedlike

Støre kunne lagt denne krigen død. I stedet bidrar han til at den fortsetter. Det bringer ikke velgerne tilbake når Ap-politikere i Finnmark nå blir oppfordret til å fortsette sin utmattende kamp mot regionreformen og seg selv.

Hva skal de ansatte i den nye fylkeskommunen, som jobber for å sy sammen den nye organisasjonen, tenke om dette?

Seigpiningen om regionreformen i Troms og Finnmark fortsetter. Det har Ap-leder Jonas Gahr Støre sørget for. I stedet for å be partifellene fra Finnmark om å samle seg om jobben som stortingsvedtaket innebærer, holder Støre og resten av partiets toppledelse uroen vedlike. Ved å love at fylkessammenslåingen kan reverseres, hvis det nye fylkestinget vil, og under forutsetning av rødgrønt flertall i Stortinget etter valget i 2021, ga Støre en håndsrekning til aktivistene i Øst-Finnmark. Dermed bidro han til at den ødeleggende kampen internt i fylkespartiet fortsetter.

Støre kom til nominasjonsmøtet i sammenslåtte Troms og Finnmark Ap, og ble møtt av en meningsmåling som er en regelrett katastrofe, spesielt for Finnmark.

Her hadde Arbeiderpartiet 45,9 prosents oppslutning ved fylkestingsvalget i 2015. Hadde det vært valg i dag, ville partiet blitt avspist med kun 28,8 prosent. Det er en tilbakegang på hele 17,1 prosent, et kolossalt nederlag for et parti som i alle år har vært en bastion i fylkespolitikken.

Men dette er dessverre en varslet katastrofe. Det har lenge vært klart at regionreformen kommer til å bli gjennomført, likevel har Arbeiderpartiets fremste fylkespolitikere fortsatt sin undergraving av Stortingets vedtak på en måte som bare skjerper frontene.

Heller ikke i Troms går ting på skinner for Ap. Tilbakegangen fra valget i 2015 er på hele 8,7 prosent. At det sammenslåtte partiet skal klare å reise kjerringa til høstens valg er en utopi, i alle fall i Finnmark.

For Finnmark Arbeiderparti er blitt en slagmark også internt. Partiet eter opp seg selv innenfra. Kampene mellom øst og vest har foregått lenge. Mens Vadsø som fylkeshovedstad har vært en fanesak i øst, er kravet møtt med et skuldertrekk fra mange partifeller i vest. Full krig om valglista, med angrep på dem som ikke har utmerket seg aktivt på nei-siden når det gjelder regionreformen, har bidratt til et parti i oppløsning.

Støre kunne lagt denne krigen død. I stedet bidrar han til at den fortsetter. Det bringer ikke velgerne tilbake når Ap-politikere i Finnmark nå blir oppfordret til å fortsette sin utmattende kamp mot regionreformen og seg selv.

Hva skal de ansatte i den nye fylkeskommunen, som jobber for å sy sammen den nye organisasjonen, tenke om dette? Arbeiderpartiets leder har så visst ikke gitt dem arbeidsro.

Om man leter etter håp i partikaoset, finnes det hos delegatene som ga klart uttrykk for at de ønsker å gå videre, danne et nytt fylkesparti og være med og bygge den nye fylkeskommunen. De vil ut av uføret, og skjønner at det eneste som gir framdrift, er enighet og samling i bånn. Det skal de ha ros for. De er et lyspunkt midt i elendigheten.

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse