Annonse
Kina i Arktis: To løver i hvit marmor står på trappa til den kinesiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund. Kina er tilstede og meget aktiv i Arktis. Foto: Ragnhild Gustad

Det store Kina-mysteriet

Det er en nesten fornøyelig naivitet som demonstreres når man tror at norsk utenrikspolitikk noensinne har vært tuftet på verdier, skriver Oddvar Nygård.

Like før møtet i Kiruna sa utenriksminister Espen Barth Eide til Nordlys at Norge støttet Kinas søknad om observatørstatus
Mysteriet som ingen har kunnet løse den siste uken er følgende: Hvorfor i all verden har regjeringen med åpne øyne tatt en avgjørelse som setter hele deres troverdighet, moral og integritet på spill? Ved å vedta at de ikke vil møte Dalai Lama, til og med etter at de var blitt behørig utskjelt dersom de bestemte seg for å overse ham, har de gått i ringen med guarden på ryggen og fått juling deretter. Hvorfor i alle dager utsetter Solberg og Brende seg for dette offentlige prestisjenederlaget? De må jo åpenbart ha sterke grunner for å ta støyten med å bli fremstilt som dobbeltmoralister som danser etter Kinas pipe og selger menneskerettighetene for å blidgjøre det store diktaturet i øst. Det henger egentlig ikke på greip. Her er det noe som har forblitt usagt.
 
Regjeringen, ved utenriksminister Børge Brende og hans statssekretær Bård Glad Pedersen, har argumentert med at saken er problematisk, kompleks og at det fins argumenter både for og imot at regjeringen skal holde armlengdes avstand til den tibetanske buddhisten som Norge ga Nobels fredspris til for 25 år siden. Men argumentene som de to har lagt frem for at en «boikott» av Dalai Lama vil kunne tine opp det iskalde forholdet mellom Norge og Kina, har ikke vært svært overbevisende. Den viktige menneskerettsdialogen med kineserne som Glad Pedersen stadig har trukket frem som så viktig, har for lengst blitt oppsummert av både Norge og andre land som latterlig lite produktiv. Kineserne har på utallige møter snakket Vesten etter munnen og for øvrig gjort akkurat som de selv lyster. Dette vet både Brende og Glad Pedersen. Det er derfor vanskelig å forstå at dette skal være regjeringens hovedargument for viktigheten av å nærme seg et normalt diplomatisk forhold til Kina.
 
I mai i fjor skulle det tas viktige avgjørelser på ministermøtet i Arktisk Råd i Kiruna. Den topptunge deltakelsen innbefattet utenriksministerne Sergei Lavrov fra Russland og John Kerry fra USA. På sakskartet sto søknader fra en rekke land som banket på døra og ville inn i den arktiske varmen. Hardest og mest insisterende banket Kina. Like før møtet i Kiruna sa utenriksminister Espen Barth Eide til Nordlys at Norge støttet Kinas søknad om observatørstatus. Til tross for at Kina viste Norge en iskald, bilateral skulder.
 
Arktis handler om global maktpolitikk, om viktige ressurser, om klima, om nye transportruter og om sikkerhetspolitikk. Derfor er Kina en svært aktiv aktør i Arktis. Og derfor ønsket landet å bli observatør i Arktisk Råd. Hvilket de ble. Kina får det som oftest som de vil. Den kinesiske aktiviteten i Arktis vil vokse, fordi det enorme landet har et desperat behov for ressurser av alle slag. Og Arktis er en ressursregion med et enormt potensial. Det er grunn til å tro at realpolitikerne i UD mener det kan bli et lite marerittscenario med et meget operativt Kina i Arktis, som ikke engang vil samtale med Norge. Dette er nok ikke hele, men kan være én del av forklaringen på regjeringens valg.
 
Kommentatorer har brukt hele sitt indignasjonsaresenal på å fordømme en regjering som skjemmer ut vår etisk høytstående nasjon. Det er en nesten fornøyelig naivitet som demonstreres når man tror at norsk utenrikspolitikk noensinne har vært tuftet på verdier, og ikke på interesser.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse