Annonse

Støre og oljelobbyen

Da Støre onsdag stilte til debatt i «Dagsnytt atten», levnet han liten tvil om at han vil se til at oljealderen vil vare ennå i mange tiår.

Norges oljepolitikk har alltid vært i endring, gjennom nyskaping og utvikling. Det skal den være i fortsettelsen også.

Er Aps nye leder, Jonas Gahr Støre, en fare for fremtidige oljeinntekter og dermed en trussel mot den norske velstanden? Mye kan tyde på det, hvis man skal legge til grunn den siste tidens høylytte klagesang fra oljedirektører og blå regjeringspolitikere. Det henvises til at Støre på AUFs sommerleir skal ha sagt at Norge må la store deler av de gjenværende reservoarer med olje og gass bli liggende under havbunnen. Støre tillegges det synet at kanskje så mye som tre fjerdedeler av denne formuen skal vi la ligge der den er. Med dette som angrepsplattform mot Ap-lederen, anklages Støre for å skape usikkerhet om norsk petroleumspolitikk.

Det var ikke på AUFs sommerleir, men på det ekstraordinære landsmøtet i juni, der Støre ble enstemmig klappet inn som Jens Stoltenbergs etterfølger, at den nye partilederen for første gang tok til orde for at klimapolitikken måtte være en overordnet ramme om alle politikkområder. 

I sin tiltredelsestale tillot altså Støre seg å mene at Aps politikk måtte være noe mer enn bare «stø kurs», at nye tanker og nye strategier måtte utvikles for å møte klimaendringene. Partilederen oppfordret partiet til å utmeisle en offensiv klimapolitikk, bl.a. gjennom å satse på ny teknologi innenfor energisektoren og ved å pålegge petroleumsindustrien strenge miljøkrav.

Samtidig holdt Støre fast ved det som har vært Aps politikk siden syttitallet, der man skrittvis har utvunnet de store petroleumsressursene på norsk sokkel. Da Støre onsdag stilte til debatt i «Dagsnytt atten», levnet han liten tvil om at han vil se til at oljealderen vil vare ennå i mange tiår. Men i tillegg vil han bruke ny teknologi og ny kunnskap til å redusere klimautslippene og forberede overgangen til et fossilfritt samfunn. Hvis det er dette som opprører oljelobbyen så voldsomt, bør de komme på banen og si det, og ikke bare spille dypt bekymret og snakke om at norsk oljepolitikk er satt i spill. Dette er bare tøvete. Petroleumsbransjen er noe helt annet i dag enn den var på syttitallet, nettopp fordi noen turte å tenke nytt og fremover. Norges oljepolitikk har alltid vært i endring, gjennom nyskaping og utvikling. Det skal den være i fortsettelsen også.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse