Annonse

Store ord og lite handling

Klimaproblematikken er for alvorlig til at den skal gjøres til gjenstand for politisk spill og feite løfter.

Det er en kjent, norsk nasjonalsport å slå seg på brystet med høye mål, for deretter å vise frem nedslående resultater

Norge har bare ørsmå sjanser til å nå de vedtatte klimamålene for 2020. Erkjennelsen av dette faktum reiser flere spørsmål om hvor grønne vi egentlig er her i landet. Dette er konklusjonen i NHOs energi- og klimapolitiske dokument «Norske energiressurser i det grønne kappløpet». NHO-sjef Kristin Skogen Lund karakteriserer i Dagens Næringsliv norsk klimapolitikk som et «norgesmesterskap i å sette seg høye mål som man ikke følger opp». Mye tyder på at denne drepende karakteristikken dessverre er svært presis.

NHO-sjefens anliggende er at skyhøye og urealistiske ambisjoner står i veien for mest mulig effektive tiltak som faktisk reduserer de norske utslippene av klimagasser. Skogen Lund mener mye tid blir kastet bort på å sette skyhøye mål som ikke følges opp med handling. Da NHO i 2009 la frem en klimarapport som forpliktet 30 toppsjefer i norsk næringsliv til å identifisere 12 millioner tonn CO2 i mulige reduksjoner, manglet det tre tonn på det som var målet i klimaforliket.  

Da ble rapporten sablet ned av politikerne, som i stedet for å igangsette arbeidet, forlangte nye analyser. Disse viste seg å konstatere at klimaforlikets mål var svært vanskelige å nå. Skogen Lund mener man kunne brukt tiden til å gå i gang med det virkelige arbeidet med reduksjoner, i stedet for å lage nye utredninger om hvorfor planen ikke var ambisiøs nok. Hun kaller det symbolpolitikk som legger mer vekt på store bokstaver enn reelle resultater. 

Vi frykter at NHO-sjefen har mer rett enn det som er behagelig for det politiske klimaetablissementet. Det er en kjent, norsk nasjonalsport å slå seg på brystet med høye mål, for deretter å vise frem nedslående resultater. Vi trenger ikke gå lenger enn til en viss nyttårstale om månelandinger for å dokumentere påstanden. Mer edruelighet og realisme hadde kanskje gjort utslippene mindre og klimaet godt. Handling er å foretrekke foran overpyntet klimaretorikk. Klimaproblematikken er for alvorlig til at den skal gjøres til gjenstand for politisk spill og feite løfter. Dette alvoret bør mane til besinnelse hos alle som har politisk ansvar. Vi har ikke råd til at det beste blir det godes fiende i klimapolitikken.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse