Annonse

Støre på overtid

Pilene har pekt nedover for Ap i flere år, med unntak av et lite oppsving på målingene høsten 2018 og på starten av 2019. Stortingsvalget i 2017 var en skuffelse, og kommunevalget i fjor ble det svakeste noensinne for Ap, med en oppslutning på 24,9 prosent.
 

Etter at koronakrisen rammet Norge i mars, har Høyre vært største parti på målingene i over ett halvt år. Arbeiderpartiet synker på sin side stadig lengre ned på 20-tallet, og styrer mot sitt svakeste stortingsvalg siden 1924.

Det finnes åpenbart flere forklaringer på Arbeiderpartiets fall etter at Solberg-regjeringen overtok etter Stoltenberg III høsten 2013, men den negative utviklingen har skjedd på Jonas Gahr Støres vakt.

Støre har slitt internt. Han har ikke klart å samle de ulike fløyene i partiet. Giske-saken er det tydeligste symbolet, men også andre saker har skapt mer splittelse enn samling.

Uroen har spredt seg videre ut til velgerne. Når fokuset ofte handler om konflikter framfor politikk, blir relasjonen til velgerne tynnslitt. Selv ikke den største arbeidslivskrisen i moderne tid, har gitt partiet for arbeidsfolk noen oppdrift. Snarere tvert imot.

Arbeiderpartiet under Støre har havnet i en vond spiral. Mens Sp og Trygve Slagsvold Vedum seiler i medvind – og Erna Solberg og Høyre merker lite til regjeringsslitasje etter syv år – blir det meste Arbeiderpartiet tar i, til gråstein.

Det er vanskelig å se hvilke vinnersaker som kan gi partiet ny vind i seilene, ett år før valget. Det er enda vanskeligere å se hvordan trenden skal snu med Støre som partileder.

Det blir ikke noe lederskifte før valget neste høst. Og selv om det skulle bli et historisk svakt valg for Arbeiderpartiet, kan Støre bli statsminister – takket være Senterpartiet og partiene til venstre for Ap. Å styre landet på nåde fra fløypartiene MdG og Rødt vil være en dårlig løsning for Norge.

Et Ap i regjering vil kunne utsette lederspørsmålet i fire, nye år. Det mener vi vil være uheldig for Arbeiderpartiet. Partiet skriker etter nytt blod for å komme på offensiven igjen.

Et svakt valg i 2021 bør innebære at partiet velger en ny leder, uavhengig av om de rødgrønne partiene danner regjering eller ikke. Partiet bør allerede nå forberede seg på et lederskifte. Prosjekt Støre er på overtid. Jobben med å finne arvtageren hans bør komme i gang, jo før jo heller. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse