Annonse
SATSER PÅ HAVET: Jonas Gahr Støre har fokus på Norge som havland. Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys.

Støre og det store havet

Det er slett ingen grunn til å raljere over at Ap-leder Jonas Gahr Støre har fokus på Norge som kystnasjon, skriver Nordlys på lederplass.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har i det siste snakket mye om havet. Dersom han blir statsminister, skal «havrommet» stå sentralt i politikken. Under et foredrag i Trondheim nylig poengterte han at verdenshavene utgjør 70 prosent av jordas overflate. For å understreke budskapet hevdet Støre at planeten vår burde hete «Havet»   – ikke «Jorda».

Det politiske initiativet om en strategisk satsing på havrommet, var formulert med Støres sedvanlige språkbruk. «Ser vi den lange linjen, er det snakk om nye kapitler som har bygget på de forrige. Og ser vi dette i sammenheng, ser vi at vi har en bred plattform for å se henimot det neste kapitlet – for det vil komme, og vi må forme det,» skal han ha uttalt ifølge Dagens Næringsliv. Det har fått avisas treffsikre og satiriske kommentator Kjetil B. Alstadheim til å raljere i kjent stil. Støre er nyfrelst. Det likner på Thorbjørn Jaglands uforståelige «norske hus». Støre var så langt til havs at det til tider var vanskelig å se land.

Jonas Gahr Støre kunne med fordel formulere seg mer konkret og folkelig. Men vi vil rope et flerstemt hurra for det politiske innholdet i Støres initiativ. At en norsk toppolitiker minner om at Norge er en havnasjon, er det ingen grunn til å raljere over. Det er heller ikke riktig at Støre er nyfrelst på området. Erkjennelsen av at Norge er en havgigant var sentral i nordområdesatsingen i hans tid som utenriksminister. Gjennom kunnskap, tilstedeværelse og aktivitet i de enorme havområdene i nord skulle Norges interesser ivaretas. Dette resonnementet er ikke mindre gyldig ti år senere.

Ap-lederen påpeker at Norge har et unikt utgangspunkt med en base av kunnskap, forskning og avanserte, havrettede bedrifter. Han vil samordne virksomheten bedre og definere strategiske satsinger innen mineraler, proteiner, alger, mat, energi- og skipsfartsressurser. Dette er søt musikk, ikke minst i Tromsø, med sine ledende marine forskningsmiljøer. Best av alt: Det er tverrpolitisk enighet om at mulighetene i marin sektor er gigantiske og at Nord-Norge viser vei. Det poengterte statsminister Erna Solberg senest i fjor høst.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse