Annonse
Sjakk-OL 2014 i Tromsø : Styreleder Hans Olav Karde på flyplassen for å ta imot FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. En gjest vi kanskje ikke ønsker oss tilbake til Tromsø?

Store, stygge verden

Skal vi invitere hvem som helst til Tromsø? Bare for å bli sett?

Vi er ikke bare en rar, liten befolket flekk langt nord for anstendigheten, vi er i egne øyne et slags uoppdaget midtpunkt i verden.

Vi er en verdensmetropol, uttalte den alltid overentusiastiske ordfører Jens Johan Hjort (H), for kort tid siden om lille Tromsø. Det er jo sånt tromsøværinger elsker å høre, og det vet ordføreren. Vi er ikke bare en rar, liten befolket flekk langt nord for anstendigheten, vi er i egne øyne et slags uoppdaget midtpunkt i verden.

Men det siste tiåret har sannelig verden begynt på sin oppdagelsesreise mot denne artige, lille rariteten på 69 grader nord. Selveste Nelson Mandela kom til Tromsø og lyste opp oss alle med sin unike, karismatiske menneskelighet. Vi sloss for å få et vinter-OL hit, men nådde ikke opp. I stedet fikk vi sjakk-OL, som har gått av stabelen denne sommeren. Og søndag trillet Arctic Race of Norway gjennom gatene i den gamle ishavsbyen. Fantastiske opplevelser, alt sammen. Nå sitter vi stolt og fordøyer suksessene, kjenner på opplevelsen av å være i sentrum for store, internasjonale begivenheter; vi blir sett, verden har kommet hit til oss og verden beintfrem liker oss, vår fascinerende natur og det arktiske lyset.

Ikke til å undres over at mange kreative sjeler allerede sitter og planlegger nye, store arrangementer som kan gå av stabelen i Tromsø. Det blir sikkert bra. Men er det ikke noen ganske nye og nokså tydelige erfaringer vi bør reflektere litt over? En del forhold vi erfart som vi bør være forberedt på neste gang vi skal være vertskap for store, internasjonale evenementer? Sjakk er av natur en svært intellektuell, fredelig sport. En olympiade i sjakk ergo likedan. Det er ikke engang mulig for publikum å heie mens kampene foregår. Alt foregår med den største ro, det er en tankens og konsentrasjonens krig som utkjempes på brettet. Stillheten hersker under et sjakk-OL

Det gjorde den ikke på bakrommene. Der foregikk det en intens, brutal maktkamp om styringen av det internasjonale sjakkforbundet, FIDE. Med beskyldninger om maktmisbruk, korrupsjon og kjøp av stemmer da valget av ny FIDE-president ble gjennomført forrige mandag. Det var et ganske stygt stykke internasjonalt teater vi ble vitne til. Vinneren ble Putin-vennen, en mann de fleste observatører mener er tvers gjennom korrupt. Det var da jeg tenkte at det var godt vi ikke fikk vinter-OL til Tromsø. Da hadde vi måttet være høflig vertskap til den mest kynisk amoralske, falske og beviselig korrupte banden idrettspamper verden har sett: IOC
Sånn er det også i FIFA, det internasjonale fotballforbundet, ja, i utrolig mange internasjonale organisasjoner. Selv i Mandela-stiftelsen i London utspilte det seg konflikter mellom fraksjoner som kjempet om makt, innflytelse og, selvsagt, penger. Rapporter kan fortelle at heller ikke verdensorganisasjonen FN er uskyldsren med hensyn til korrupsjon. 

Slik er den store, stygge verden. Vi bør legge bort naiviteten og kanskje velge med en viss omhu hvem vi neste gang ønsker å være verter for. Allerede i 2015 er Tromsø vertskap for EM i bridge. Det gjenstår å se hva som blir meldt fra det hold. 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse