Annonse

Støre tenker – og får kjeft

Aps medlemmer burde applaudere at de har fått en partileder som tør å tenke i det offentlige rom, som vil ha en samfunnsdebatt som er åpen, inkluderende og udogmatisk.

Jens Stoltenberg hadde alltid en egen evne til å fremstå svært dogmatisk på en blid og sympatisk måte. Men Jonas er ikke Jens.

Da den nyvalgte partilederen i Ap, Jonas Gahr Støre, både på landsmøtet i juni og litt senere på sommeren, på AUFs sommerleir på Utøya, tenkte høyt om klimautfordringene, ble det selvsagt rabalder. Angrepene kom imidlertid ikke bare fra de tradisjonelle, politiske motstanderne, men murringen vokste også fra egne partifeller, ikke minst fra den delen som tilhører LO, en av landets mest stivnakkede og konservative organisasjoner.

Nå har Støre igjen tenkt høyt. Denne gang om kontantstøtten. Han kunne vel ikke valgt en rødere klut å vifte med foran ansiktene til en annen del av sitt eget parti, nemlig Ap-kvinnene. De har i årevis ført en hard, men nødvendig kamp mot denne KrF-oppfinnelsen som skulle sørge for at kjernefamilien beholdt mor utenfor arbeidslivet og barn hjemme fra barnehagen. Samtidig med kampen for KrFs ideal om den hellige, norske familie og kvinners plass i den, har kontantstøtten vært et meget effektivt virkemiddel for å holde innvandrerkvinner utenfor det norske samfunnet.

Så selvsagt blir det rabalder på nytt. Nordlys har allerede på trykk en åpen krigserklæring fra en av Tromsø Aps mer skriveføre kvinner, som lover partilederen kamp. I tillegg får Støre høre det fra bl.a. Venstres partileder, Trine Skei Grande. Hun kaller Støres utspill «et klossete frieri» til KrF. Det er det kanskje også. Men et frieri kan godt være ekte ment, selv om det er klossete.

Aps problem de siste årene har ikke vært at det har blitt tenkt for mye. Ap har heller ikke hatt kultur for at partilederen har drevet med høyttenkning. Jens Stoltenberg hadde alltid en egen evne til å fremstå svært dogmatisk på en blid og sympatisk måte. Men Jonas er ikke Jens. Støre mener det er hans jobb å invitere til debatt, til å tørre å tenke noe mer utviklingsorientert enn bare «stø kurs». På mange felter, ikke minst i klimapolitikken, vil stø kurs som kjent ende i avgrunnen. Aps medlemmer burde applaudere at de har fått en partileder som tør å tenke i det offentlige rom, som vil ha en samfunnsdebatt som er åpen, inkluderende og udogmatisk. Kanskje burde partiet også være glad for at Støre sonderer etter mulige allianser med flere enn Sp og SV

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse