Annonse
FLYKTNINGER: I dag havner de fleste flyktninger til Europa i Italia, der regjeringen desperat ber om avlastning fra andre land, inkludert Norge. Regjeringen har sagt nei, det samme gjør Ap-leder Jonas Gahr Støre. Bildet er fra Kirkenes høsten 2015 da flyktninger strømmet over grensen fra Russland. Foto: Torgrim Rath Olsen

Støres nei til Italia

Skulle mottakssystemet i Italia bryte sammen – noe som kan skje når som helst – kan det sende en ny flyktningbølge nordover. Skjer det midt i valgkampen, kan nok et positivt asylvedtak fra Ap bli en ren gavepakke til Frp. Støre vet godt at skepsisen til innvandring er mye større på Aps grunnplan enn i ledelsen.

Dermed blir det viktigste nå å dempe en eventuell velgerflukt til Frp, om flyktningsituasjonen skulle komme ut av kontroll før valget.

Det er 20 år siden det kom så få asylsøkere til Norge som i fjor. Tallet forventes ikke å bli vesentlig høyere i 2017, en sterk kontrast til situasjonen for to år siden. Det kan forklare at flyktning- og asylpolitikk så langt har vært fraværende i valgkampen.

Dette kan fort endre seg, for tilstrømmingen av flyktninger over Middelhavet har ikke stoppet opp. I dag havner de fleste av dem i Italia, der regjeringen desperat ber om avlastning fra andre land, inkludert Norge. Regjeringen har sagt nei, og det samme gjør nå Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Til NTB sier han at Norge ikke bør påta seg noen ny asylkvote nå. Vi bør gjennomføre stortingsforliket som gir 8.000 nye kvoteflyktninger over tre år, før vi diskuterer nye kvoter.

Det er flere grunner til at Støre er forsiktig med å love økte flyktningkvoter nå. En er at Norge, i tillegg til de 8.000, også er et av tre land i Europa som faktisk har oppfylt sine løfter i forhold til EUs relokaliseringsprogram for asylsøkere. Nå er det på tide at også andre land gjør sitt. En annen grunn er utvilsomt bråket etter at Aps landsmøte i 2015 vedtok å ta imot 8.000 syriske flyktninger. Da antall asylsøkere over Storskog kort tid etter eksploderte, ble Aps vedtak brukt for alt det var verdt av Frp for å sikre seg stemmer blant innvandringsskeptiske Ap-sympatisører.

Skulle mottakssystemet i Italia bryte sammen – noe som kan skje når som helst – kan det sende en ny flyktningbølge nordover. Skjer det midt i valgkampen, kan nok et positivt asylvedtak fra Ap bli en ren gavepakke til Frp. Støre vet godt at skepsisen til innvandring er mye større på Aps grunnplan enn i ledelsen, og partiet har historisk sett slåss mot nettopp Frp om å være mest innvandringsrestriktiv. Så får heller Støre tåle at han får kritikk fra SV og KrF, som han gjerne vil samarbeide med etter valget. Alternativet for begge synes å være en regjering der Frp er med, og som ikke vil holde døra åpen for flere asylsøkere.

Det er uansett ikke gitt at KrF ønsker å skifte side etter valget. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa nylig til NRK at et slik samarbeid vil være uklokt. Partileder Hareide har ikke vært like klar, og en TV2-undersøkelse blant partiets fylkesledere viser at et flertall er åpne for et samarbeid med Ap.

Likevel vil det å satse for mye på å tilpasse seg KrF være taktisk uklokt av Arbeiderpartiet. Senterpartiet virker som et sikrere kort, og de lever nok godt med Støres nei. Dermed blir det viktigste nå å dempe en eventuell velgerflukt til Frp, om flyktningsituasjonen skulle komme ut av kontroll før valget.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse