Annonse

Stort funn gir optimisme

Optimismen rundt Barentshavet som en betydelig oljeprovins i fremtiden har plutselig fått et etterlengtet og kraftig oppsving.

For nordnorsk næringsliv er det gode grunner til ikke å satse alt på et fremtidig, gigantisk oljeeventyr i nord. Det er usikre tider og det kan ta tid før det snur.

Meldingen tirsdag om det betydelige oljefunnet i Barentshavet vakte atskillig oppsikt. Det var leteselskapet Lundin Norway som sto for funnet på Alta-feltet, som ligger nært Gotha-funnet som Lundin gjorde i fjor. Det ligger heller ikke så langt unna Johan Castberg- og Snøhvit-funnene. At oljemengden på Alta kan være på størrelse med Goliat, som blir satt i drift i 2015, har fått jubelen til å stå i taket flere steder i nord. I interesseorganisasjonen Petro Arctic fant direktør Arvid Jensen frem champagnen, og mange steder i Finnmark ble det nok feiret. I en tid med nesten bare negative nyheter på petroleumsfronten, kom Alta-funnet som manna fra himmelen. Optimismen rundt Barentshavet som en betydelig oljeprovins i fremtiden har plutselig fått et etterlengtet og kraftig oppsving.

Lundin, som har gjort seg bemerket som meget dyktige oljeletere, har flere felter på den såkalte Loppa-høyden som de har stor tro på. Til sammen kan det vise seg at det er grunnlag for å bygge en omfattende infrastruktur, som innbefatter både Loppa-høyden, Johan Castberg og Snøhvit. Arvid Jensen håper at funnet kan fremskynde utbygging av Johan Castberg, pluss eventuelt bidra til utbygging av gassfabrikken på Melkøya eller til å forlenge den norsk-europeiske gassrørledningen til Nord-Norge. Jensen gjenspeiler i så måte den nye optimismen som det store Alta-funnet nok har skapt i en nordnorsk næring som hittil har møtt mange skuffelser.

Det er likevel høyt opp og langt frem til alt dette kan bli realisert. Og dersom oljeprisen fortsetter sin bratte tur nedover vil kostnadene med å bygge ut i nord raskt spise opp inntjeningsmulighetene. Mange håper OPEC-landene på sitt kommende møte likevel vil velge å begrense produksjonen og sørge for at oljeprisen kommer opp over hundredollarsmerket. Om dette vil skje er imidlertid fortsatt svært usikkert.

Miljøbevegelsen mener dette er olje og gass som må bli liggende av hensyn til klimaet. Det blir neppe konklusjonen som norske myndigheter vil trekke. For nordnorsk næringsliv er det imidlertid gode grunner til ikke å satse alt på et fremtidig, gigantisk oljeeventyr i nord. Det er usikre tider og det kan ta tid før det snur.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse