Annonse
KAMP FOR MANGFOLD: Det er ikke alltid været er det beste i en arktisk homoparade, men det er likevel viktig å delta. Bildet er fra Arctic Pride i 2015. Foto: Inger Præsteng Thuen/Nordlys

Gå i homo-paraden!

Vi oppfordrer flest mulig til å delta i Arctic Pride-paraden kommende lørdag, skriver Nordlys på lederplass.

Festivalen Arctic Pride startet i Tromsø på mandag og avsluttes med Pride-Paraden på lørdag. Slagordet for årets arrangement er feiring av mangfoldet. I år er dette viktigere enn noen gang. Det handler om et forsvar av menneskeverdet.

På 60 og 70-tallet var det slik at homofile ble sett på som utskudd i en by som Tromsø. I dag, noen tiår senere, er vi kommet dithen at det i de fleste miljøer er mye lettere å stå frem med sin legning. Særlig gledelig er det å se aksepten i ungdomsmiljøene, som peker i retning av enda større toleranse fremover.

Likevel er det fortsatt en samfunnsutfordring med fordommer knyttet til homofili, og selv i et liberalt samfunn som det norske er det viktig å understreke at dette er en del av norsk hverdagsliv.

Men det er uten tvil de ideologisk motiverte angrepene fra nynazister som utgjør den mest alvorlige ytre trussel mot homofile i Norge. Det uttalte målet fra ytre høyre er å knuse «homo-lobbyen», og disse miljøene har vist vilje til å bruke vold.

I tillegg er homoseksualitet svært kontroversielt i enkelte minioritets- og innvandringsmiljøer, der det homofobe tankegodset lever videre.  Særlig i noen muslimske miljøer er det viktig med rollemodeller som er synlige. Over hele landet er det behov for flere opinionsdannere som sender signaler om kamp mot sosial kontroll.

Det er også en kjennsgjerning at kampen for åpenhet rundt seksuell legning, og anerkjennelse av homofile rettigheter, også er spesielt viktig i de samiske miljøene i vår egen landsdel. Også i enkelte toppidrettsmiljøer er det fortsatt en lang vei å gå for å skape aksept.

Når vi feirer takhøyden i vårt eget liberale samfunn,  er det også viktig vise solidaritet mot den undertrykkelsen og forfølgelsen mange homofile og lesbiske opplever i totalitære stater. En av appellene i Tromsø på lørdag kommer fra et medlem i den største skeive menneskerettighetsorganisasjonen i Russland.

Å elske hvem man vil er en helt grunnleggende verdi i det norske samfunnet. Kampen mot diskriminering, hatkriminalitet og trusler, er noe de homofile må slippe å stå alene i. Vi bør alle delta aktivt i forvaret av disse verdiene.

Derfor oppfordrer vi flest mulig tromsøværinger til å delta i paraden gjennom bygatene kommende lørdag.

Politiet i Tromsø har forsikret at det er trygt å gå. Det var 1000 deltakere i fjor, og det bør bli adskillig flere i år.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse