Annonse

Forbrytelse og straff i Finnmark Ap

Stine Akselsen har fått en streng straff for å be resten av partiet om å følge norsk lov og forholde seg til vedtak i Stortinget, skriver Arne Reginiussen

Alt tyder på at det kommer til å bli et turbulent nominasjonsmøte for Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark i Alta i mars. Det har allerede kommet sterke reaksjoner på nominasjonskomiteens forslag til felles Ap-liste.

I Øst-Finnmark mener man at det er for få kandidater derfra som er tilgodesett en høy nok plassering på lista. Et kraftig ønske fra sterke krefter i partilag i øst, var å fravriste Tarjei Jensen Bech tredjeplassen. Både Remi Strand og Willy Pedersen var foreslått der. En slik manøver har man ikke lyktes med.

At nominasjonskomiteen har sett bort ifra partilaget i Altas plassering av deres egne kandidater gjør at man kan være helt sikker på at det blir bråk og omkamp. Fra Alta Ap ønskes ikke Bente Haug på lista i det hele tatt. At hun er plassert over partiets soleklare førstekandidat Geir Ove Bakken, sees på som en ren provokasjon mot lokalpartiet.

Allerede varsler leder i Alta Ap, Ole Steinar Østlyngen, et «heftig» nominasjonsmøte. Han varsler at Alta vil kjempe for sine interesser. Bakken er kjent som en dyktig strateg, som evner å mobilisere. Han er trolig allerede i gang med å sikre flertall for sitt kandidatur, og har som kjent en meget god standing inn mot Troms, hvor han helt sikkert vil forsøke å bygge allianser, særlig med de nordligste partilagene som han kjenner best.

På den andre siden har mange partilag i Øst-Finnmark pekt på at det vil være en provokasjon å gå til valg med Bakken høyt oppe på lista, etter at han har forfektet svært klare standpunkter i regionsaken. De kommer til å kjempe hardt for å holde han langt nede på lista.

Også Kristina Hansens andreplass i forslaget, bak Bjørn Inge Moe, er omstridt. Hansen har gjort seg upopulær i østfylket i sammenslåingssaken, men et forsøk på å komme i allianse med Alta for å få Bente Haug til å stille som motkandidat falt på steingrunn da Alta ga beskjed om at de ikke ønsket Haug med i det hele tatt. Dermed er det foreløpig ingen åpenbare kandidater til å utfordre Hansens kandidatur.

Det er verdt å merke seg at Stine Akselsen fra Lebesby, selveste kronprinsessen i Finnmark Ap – som så seint som ved siste valg kunne ha sikret seg en plass på Stortinget om hun selv ønsket det, er straffet og flyttet kraftig ned på lista. Et flertall i Ap i Finnmark ønsket ved forrige korsvei å sende Akselsen til Oslo, men på grunn av blant annet familiesituasjonen, valgte hun å si nei.

Akselsen var tiltenkt en topplassering og var ønsket på 6. plass av svært mange store partilag. I stedet har Kristin Rajala kommet inn på lista, mens Akselsen er flyttet ned til 14. plass.

Tana-politikeren Rajala har erfaring, men er ikke noen markant politiker. Det tyder på at det har skjedd en hestehandel, og det er grunn til å tro at Akselsen, som er kjent som en ærlig, populær og dyktig politiker, er straffet for at hun var en av de seks ordførerne som gikk ut i det såkalte ordføreroppropet i forkant av oppnevnelse til fellesnemd.

Seks ordførere gikk nemlig ut og ba om at man nå tok til fornuft og forholdt seg til det som var vedtatt flere ganger i Stortinget. Det er trist for partiet at Akselsen skal få unngjelde på en slik måte, og det er kanskje det mest overraskende grepet. Det kan bli et kostbart takk for sist ettersom Akselsen er svært populær og må regnes som en som kan trekke velgere. Det virker også som en svært streng straff for å be resten av partiet om å følge norsk lov og forholde seg til vedtak i Stortinget.

På den andre siden er også de mest markante tilhengerne av rettssak- og opposisjonssporet straffet. Remi Strand, som har snakket varmt for en rettssak mot staten og for å nekte å oppnevne medlemmer til fellesnemnda, er også sendt godt nedover lista. Han er ikke ønsket i noen topposisjon.

Man kan trekke slutningene at de aller fleste av prioriteringene som er gjort, ser ut til å handle om nettopp sammenslåingssaken. Samtidig har partilagene i vest prioritert kandidater fra Vest-Finnmark, og lagene i øst har gjort det samme med kandidater fra Øst-Finnmark i en utstrekning man ikke har sett tidligere. Det er flere konflikter i konflikten.

Et annet interessant poeng er at andre og tredjeplassen skal ha postene som fylkesordfører og fylkesvaraordfører. I et parlamentaristisk styre så er det svært begrenset hvilken makt man får i disse posisjonene. Det går mye i snorklippinger. Det er fylkesrådet som sitter med den reelle makta. Skal det være Troms som bekler de viktigste rollene der? Spiller man seg ut over sidelinja?

Det som er helt sikkert, er at det er stridigheter av en annen verden som bare ligger og ulmer under overflaten. Det er duket for «de lange knivers natt» i nominasjonsmøtet i Alta.

Før den tid, kommer det til å gå mange telefoner frem og tilbake. Om det dukker opp noen overraskende allianser i møtet, bør det ikke overraske noen. Det man kan slå fast med sikkerhet, er at det blir beintøffe tak i tiden som kommer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse