Annonse
Det verste som kan skje nå, er at «kontrollen» som helseminister Bent Høie snakker om, skaper falsk trygghet. Hvis vi som enkeltpersoner og som samfunn, begynner å ta lett på situasjonen, risikerer vi å miste kontrollen før vi vet ordet av det. (Foto: Eirin Larsen, SMK)

Den strenge kuren må fullføres

Slipper vi opp for tidlig, risikerer vi fort at prisen blir enda høyere, både økonomisk og ikke minst i form av menneskeliv som går tapt.

Hver nordmann som er smittet med koronaviruset, smitter nå 0,7 andre. «Det betyr at vi har fått koronaepidemien under kontroll», uttalte helseminister Bent Høie på mandagens pressekonferanse.

Utviklingen den senere tid har vært positiv, både når vi sammenlikner med vårt eget utgangspunkt – og når vi sammenlikner oss med situasjonen i andre land.

Da myndighetene for snart fire uker siden innførte de strengeste tiltakene i Norge i fredstid, smittet hver person som hadde viruset 2,5 andre. Forbedringen fra 12. mars til i dag er svært tydelig.

Mye tyder dermed på at medisinen virker. Legen – det vil si myndighetene – har gitt oss en streng kur.  De fleste har akseptert den, og den oppløftende utviklingen bør gi oss motivasjon til å fullføre kuren.

Det verste som kan skje nå, er at «kontrollen» som helseministeren snakker om, skaper falsk trygghet. Hvis vi som enkeltpersoner og som samfunn, begynner å ta lett på situasjonen, risikerer vi å miste kontrollen før vi vet ordet av det.

Vi så hva som skjedde i Hong Kong. Millionbyen var blant de første som klarte å flate ut smittekurven.  21. februar ble det ikke registrert et eneste nytt smittetilfelle, og myndighetene svarte med å mykne opp.

Halvannen uke senere ble 180.000 offentlige ansatte i Hong Kong sendt tilbake på jobb. Så kom boomerang-effekten. Et par uker senere kom en ny korona-bølge, og byen med syv millioner innbyggere har på ny måttet innføre strenge restriksjoner.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen ønsker ikke å åpne skoler og barnehager like over påske, slik danske myndigheter nå gjør. Det er betryggende at Wilhelmsen og andre ledere, lokalt og nasjonalt, velger å ha is i magen.

Presset på myndighetene vil trolig øke. Folk vil tilbake på jobb, folk vil tilbake til en normaltilstand, noe som er helt forståelig. Det er særlig forståelig for de som må betale en høy pris økonomisk som følge av de strenge tiltakene. Slipper vi opp for tidlig, risikerer vi fort at prisen blir enda høyere, både økonomisk og ikke minst i form av menneskeliv som går tapt.

Norge har de beste forutsetningene for å komme gjennom denne krisen bedre enn de fleste.

  • Vi har et godt utgangspunkt med tanke på smittespredningen.
  • Vi har i det store og det hele utvist god dugnadsånd så langt.
  • Vi har et kompetent helsevesen, og vi har penger til å betale det som skal til for å ha god kapasitet.
  • Vi har penger til å betale for gode ordninger for arbeidsfolk og bedrifter som rammes hardt av tiltakene.

Nå må vi være tålmodige og ikke skusle bort disse gode forutsetningene.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse