Annonse
Det jeg ikke kan huske fra min ungdom er at jeg så meg selv i speilet og tenkte; ”Herregud, så gammel jeg ser ut – jeg MÅ ha Botox!", skriver Hege Næsvold Pedersen. Foto: Colourbox / Nordlys

Stupid Be Gone!

Hvis utseendet er det som definerer lykken din, burde du strengt tatt ta en verdisjekk av livet ditt snarest!

Da jeg var ungdom opplevde jeg både skuffelse, sinne og sorg. Fortvilelsen man føler når man innser at man faktisk ikke får en Levis-501 bukse, eller går glipp av en fest, er et rent helvete for en tenåring. I dag er dette like aktuelt – bare at Levis bukse og fest er byttet ut med I-Pad og hyttetur på Hafjell.

Mange av mine jevnaldrende sier ofte; ”Ungdommen i dag krever så mye; Skoleball i ”Blærum”, designervesker og
trofe-hunder!” Faren min på 85 år sier det samme om min generasjon, men han prater stort sett om andre verdenskrig og brødmangel – og det tør svært få argumentere mot! Jeg trur alle generasjoner har sine utfordringer, og slik vil det nok alltid være. Likevel er det flere ting ved dagens ungdomsgenerasjon jeg har lagt merke til som jeg absolutt ikke kjenner meg igjen i.

Det jeg ikke kan huske fra min ungdom er at jeg så meg selv i speilet og tenkte; ”Herregud, så gammel jeg ser ut – jeg ha Botox!” Jeg kan heller ikke huske at jeg tenkte at jeg måtte knekke opp nesen min og anlegge ”Alve-nese.” Jeg ønsket meg garantert større pupper, men neppe størrelse ”Tipp-over - Trippel D!” Størrelsen på leppene mine kan jeg ikke huske var et tema engang. Jeg ønsket heller aldri å operere bort ribbeina - eller operere inn Butt-implants. 

Det er med undring jeg observerer dagens kleskode for trening. Da jeg trente turn lærte vi tidlig at man måtte ha heldekkende klær på i starten, for så å fjerne plagg etter hvert som man ble varm –  slik unngikk man
muskelskader. Dette blir forståelig nok en utfordring når man starter treningen i Hot-Pants og singlet. Jeg er en stor fan av veltrente kropper og mener bestemt at beinhard innsats skal lønne seg, men må ”premien”
være å vise fargen på trusen din på Instagram?

Nå vil sikkert mange si; ”Tidene forandrer seg, Hege. Hvis man har muligheten, hvorfor ikke gjøre det!” Eh… vel, da sier jeg; ”Hvorfor i all verden føler man behovet for å gjøre det i utgangspunktet? Hvis utseendet er det som definerer lykken din, burde du strengt tatt ta en verdisjekk av livet ditt snarest!” Jeg orker ikke nevne navn på alle “symptomene” som er avlet fram fra disse syke holdningene; Rosa-bloggere, Insta-Dronninger/konger og andre “vellykkede” mennesker, som ved et mirakel har funnet oppskriften på et lykkelig liv gjennom sitt “perfekte” utseende. Dette er den triste sannheten som ofte er dårlig skjult bak tilfeldige og lite gjennomtenkte kampsaker fra ivrige ”klick-Bait-Bloggere.” Det viser seg (ikke overraskende) at det er utseendet som teller til sist. Jeg takker Gud for at de er for ”gamle” til å henge med sønnen min. Jeg håper han vokser opp til å se forbi det ytre og satser på noe genuint og ekte - på tross av alle de åpenbare “feilene” og “mangler” vi tydeligvis har?

I disse tider, der kvinner blir steinet til døde og barnelik flyter i havet, finner jeg det for å si det mildt, kleint å lese om Botox sprøyter, plastiske operasjoner - og andre uoppnåelige og latterlige mål for våre ungdommer. Norge er et materialistisk land med en sterk jantelov, og jeg har selv kjent på følelsen av å ikke strekke til. På tross av janteloven og jaget etter å skaffe seg nok ”status”, vet jeg at det er utallige fantastiske og oppegående unge (og voksne) mennesker som ikke lar seg presse inn i de urealistiske ”rammene” som mange andre unge (og voksne)
dessverre higer etter å passe inn i. Jeg møter dem hver dag på jobb og på skolen. Dette er engasjerte og ekte mennesker som bryr seg om så mye mer enn bare utseendet. La oss skrive om dem isteden! Å være et forbilde i dag
følger (heldigvis) med et større ansvar enn det gjorde for tidligere generasjoner, vi må bare lære oss å sortere ut de dårlige forbildene.
  
Jeg sier som mamma; ”Farvel dårskap!”, eller som dagens unge sier; ”Stupid Be Gone!”

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse