VARAORDFØRER: Khamshajiny Gunaratnam har siden 2015 vært varaordfører i Oslo for Arbeiderpartiet. Foto: Arbeidpartiet (Flickr)

Stygt og farlig om innvandrere

Lørdag morgen postet varaordføreren i Oslo, Kamzy Gunaratnam, et innlegg på Facebook der hun varslet at hun som skal lede arbeidet i 17. mai-komiteen i landets hovedstad.

Dette utløste en Facebook-status fra Frps tidligere stortingsrepresentant og medlem i Nobelkomiteen, Inger Marie Ytterhorn.

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17-mai komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?», skrev  Ytterhorn.

Det er sjokkerende at en person som nylig har hatt høytstående verv i det norske samfunn, gir uttrykk for slike holdninger. 

Det er derfor bra at både Siv Jensen og Sylvi Listhaug har rykket ut, tatt avstand fra Ytterhorn og gjort det klart at dette var langt over streken. Det er likevel grunn til å spørre hvilke synspunkter som gjør seg gjeldende i deler av FrP. Dersom flere resonnerer som Ytterhorn, har partiet behov for grundig selvrefleksjon.

Det er hårreisende at Gunaratnam skal måtte tåle å høre at hun ikke er norsk. Hun kom til Norge da hun var tre år gammel, og er delvis oppvokst i Hammerfest, der hennes far jobbet ved Findus sin fiskefabrikk.

I Nord-Norge er det en kjent sak at innvandrere fra Sri Lanka i en årrekke var helt avgjørende for å holde hjulene i gang i fiskeindustrien.  Det ble gjort gjennom hardt og punktlig arbeid. Nord-Norge er dem stor takk skyldig. De aller fleste som fremdeles bor i Norge er godt integrerte i det norske samfunnet.  Oslos varaordfører er selv et eksempel på det gjennom sitt politiske engasjement.

Det er ønskelig og gledelig at Gunaratnam og andre innvandrere holder 17.mai-tale både i Oslo, Tromsø og andre byer i landet. At det i det hele tatt oppstår en debatt om dette, er et faresignal om hvilken retorikk og samfunnssyn som holdes ved like i deler av det norske samfunnet.

Ytterhorn får nå hjelp fra nettsteder som Document og Resett. Ikke bare i de delvis anonyme debattfeltene, men i redaksjonelle kommentarartikler. Dette forteller en tydelig historie om at Ytterhorns ytringer har støtte fra sterke miljøer på ytre høyre, med en betydelig leserskare.

Når Ytterhorn møter motbør for sin grove uttalelse, blir det i disse nett-samfunnene tolket inn i en fortelling om en multikulturell elite som går sammen mot folkets patriotisme, og i tillegg knebler ytringsfriheten.

Denne type konspirasjonsteorier har, kombinert med angrep på toleranse og vårt liberale samfunn, blitt både tydeligere og farligere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse