Annonse

Stygt sleivspark fra domprosten

Av respekt for de avdøde og deres pårørende bør vi unngå spekulasjoner og bastante meninger om det som er en kolossal påkjenning for de berørte. Å dra tragedien på Fagereng inn i politiske debatter, slik Lægdene gjør, er ikke bare uanstendig. Det er direkte uverdig.

Domprosten etterlyser anstendighet i debatten. Det er et synspunkt vi støtter. Men anstendighetskravet gjelder også Lægdene selv.

Domprost Stig Lægdene retter i et innlegg et meget hardt angrep mot Nordlys. Bakgrunnen er en kommentarartikkel Oddvar Nygård har skrevet om islamisering og integrering.

Ifølge Lægdene er kommentaren et hatsk angrep, som Nygård synes «det er på sin plass å komme med bare noen få dager etter at hele byen er rystet av en ufattelig tragedie som nesten alle tenker på, men som rammer det muslimske miljøet særlig hardt.»

Domprosten etterlyser anstendighet i debatten. Det er et synspunkt vi støtter. Men anstendighetskravet gjelder også Lægdene selv. Å koble et aktuelt og legitimt tema i samfunnsdebatten til tragedien på Fagereng, kan i beste fall beskrives som et ubetenksomt feilskjær fra prostiets leder. I verste fall er det spekulativt.

Kommentaren til Nygård ble publisert på Nordnorsk Debatt 2. desember klokken 14.21, altså før den ufattelige hendelsen i sjøen utenfor Fagereng. Mange har lest den og mange har kommentert den. Noen er enige i synspunktene til Nygård, andre er uenige.

Noen er saklige, andre bruker et kraftigere språk. Men ingen av debattantene på nettet nevner tragedien på Fagereng.

Domprosten i Tromsø er den første som kobler en redaksjonell kommentar direkte til dødsfallene i Fagereng-fjæra, der tre mennesker er omkommet og en er kritisk og livstruende skadet. Det er et stygt sleivspark fra Lægdene, for artikkelen fra vår medarbeider har ikke noe med tragedien å gjøre, og det er heller ingen ting som tyder på at hendelsen har noen som helst forbindelse til religion og islam.

Etter å ha klistret Nygårds kommentar til tragedien, bruker Lægdene resten av innlegget sitt til et politisk oppgjør med de som måtte ha en annen mening enn han selv om et meget viktig, men også omstridt tema i dagens Norge: integrering.

Vi er redd denne trangen til å sette meninger i bås, uten nyanser, kan virke ytterligere polariserende på en debatt vi alle bør anstrenge oss for å holde på et saklig nivå.

Det er svært viktig å understreke at vi vet lite om årsaken til tragedien på Fagereng. Derfor er det grunn til å advare mot spekulasjoner, antakelser og meninger som vi nå ser framsettes, særlig i sosiale medier.

Det er et nederlag for samfunnet og for oss som nasjon når slike forferdelige ting skjer, men ingen av oss er så langt i posisjon til å rette anklager eller tildele skyld.

Av respekt for de avdøde og deres pårørende bør vi unngå spekulasjoner og bastante meninger om det som er en kolossal påkjenning for de berørte. Å dra tragedien på Fagereng inn i politiske debatter, slik Lægdene gjør, er ikke bare uanstendig. Det er direkte uverdig.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse