Annonse
LEVER FARLIG: Mot Vålerenga leverte TIL-trener Bård Flovik og hans spillere sin resultatmessig dårligste førsteomgang hjemme på Alfheim etter opprykket til toppdivisjonen i 1986.

TIL styrer mot nedrykk

Vennlig, rause og gavmilde. TIL er de perfekte verter for motstanderne, og det koster plassen i eliteserien om det fortsetter, skriver vår kommentator.

Jobben til Flovik står på spill.

TIL og trener Bård Flovik må klare å forbedre uttellingen på hjemmebane. Ellers mister TIL plassen i eliteserien, og trolig Bård Flovik jobben som TIL-trener.

Seks poeng på seks kamper i 2017 er fasiten for TIL når 40 prosent av hjemmekampene i årets sesong er unnagjort.

Alfheim stadion, som i 2010-2012 var en av de vanskeligste og mest fryktede bortebanene i eliteserien, har i år blitt et takknemlig sted å reise til.

TIL fremstår som det perfekte vertskap. Vennlige, rause og gavmilde med sine gjester, der «Gutan» har forsynt seg beskjedent med seks av 18 mulige poeng på eget kunstgress.

Den gjestfriheten med ett poeng i snitt i hjemmekampene kommer til å koste TIL plassen i eliteserien om den fortsetter, hvis ikke TIL plutselig utlikner manglende hjemmeuttelling med å bli et av Norges beste lag på bortebane.

Den overraskende seieren mot Rosenborg til tross, det ser ikke akkurat sånn ut.

Bare Haugesund har klart å berge plassen i eliteserien med under poenget i snitt på hjemmebane siden innføringen av 16 lag på øverste nivå. Det var i 2015-sesongen, der TIL klarte seg med 29 poeng, den laveste poengsummen et lag har klart seg med noen gang siden eliteserien ble 16 lag.

Det er bare å se på poengfangsten og tettheten på nedre halvdel så langt, der det i skrivende stund skiller to poeng mellom Lillestrøm på niende og Kristiansund på nedrykksplass. De lagene som vil være sikre på å spille eliteseriefotball i 2018 må sannsynligvis opp i 35-36 poeng, minst.

Uforståelig liten vilje og evne

Kampen mot Vålerenga lørdag var i praksis over etter 18 minutter, da Bård Finne satte inn gjestenes tredje mål. Allerede da valgte flere titalls tilskuere å forlate Alfheim og bruke resten av lørdags ettermiddag på noe helt annet enn å følge TIL på veien mot et nytt tap.

Og da Mohammed Abdellaoue uforstyrret fikk sette inn gjestenes fjerde mål etter bare 25 minutter, noe som sto seg til pause, skrev TIL historie med den resultatmessig dårligste førsteomgangen på Alfheim i eliteserien i historien på øverste nivå.

0-4 på egen hjemmebane. Ydmyket og latterliggjort.

Litt bedring ble det resultatmessig med to TIL-mål i andre omgang, men de målene pyntet kun på resultatet. Alle som satt igjen på Alfheim med TIL-sympatier da andre omgang startet kjente på håpløsheten av oppgaven som ventet og hadde innsett nederlaget allerede da en fjerdedel av oppgjøret var ferdigspilt.

Det er en særdeles dårlig følelse.

Det hører med til denne historien at TIL kanskje burde hatt et straffespark på 0-0 da Mour Samb ble felt av Markus Nakkim tidlig, at TIL hadde en god mulighet to mot to med Elhadji Mour Samb og Gjermund Åsen etter bare fem minutter, i tillegg til Mikael Norø Ingebrigtsens stolpetreff på 0-1, etter en fantastisk krempasning av Ulrik Yttergård Jenssen.

Fakta er uansett at TIL er et av eliteseriens dårligste hjemmelag så langt, og et av lagene som slipper inn mest mål.

De har slitt med skader på keeper- og spissplassene, men mot Vålerenga var det først og fremst forsvarsspillet som sviktet.

Jeg blir forundret over hvor enkelt Vålerenga fikk det offensivt. Det var uforståelig å se et TIL-lag, med den historikken de har hatt de to siste sesongene med bunnstrid, så passivt og med så tilsynelatende liten vilje og evne til å gjøre det vondt og vanskelig for Vålerenga med eget forsvarsspill.

TIL fremsto nesten jålete, uten lyst til å smelle i avgjørende taklinger og dueller, eller evne til å være i forkant av situasjonene.

Det som ble levert fra femte til 25.minutt spilleminutt var enkelt og greit uholdbart.

Nå er også fremtidstrøsten over Tom Høglis retur utsatt til over nyttår. Det ble offentliggjort 22.mai, og basert på det TIL har gjort i eliteserien siden, med 1-4 mot Lillestrøm og 2-4 mot Vålerenga, er ikke Høglis fravær akkurat en beroligende tanke.

Jobben står på spill

Bård Flovik kan ikke lastes for at enkeltspillerne i TIL sviktet i avgjørende situasjoner lørdag, foran begge mål, men han er øverste leder og hans viktigste oppgave som hovedtrener fremover er å sørge for at TIL aldri igjen fremstår så behagelig og takknemlig å møte gjennom krav og konsekvenser i laguttak og forberedelser.

Det må bli jævlig å komme til Alfheim igjen.

Nå har det blitt en seier på de siste ni seriekampene, av alle ting kom seieren i den kampen man minst ventet TIL-triumf, borte mot serieleder Rosenborg.

Jobben hans står på spill. Da TIL slet mot slutten i fjor, var det første gang på 2000-tallet at en TIL-trener som var involvert i nedrykksstrid ikke ble fjernet. Da hadde også TIL seks poengs forsprang etter 24 serierunder, og var kun så langt nede som kvalikplass i to serierunder, etter runde 7. og 28.

Terje Skarsfjord fikk sparken i 2001. Trond Johansen i 2003. Otto Ulseth i 2005. Ivar Morten Normark i 2006. Agnar Christensen i 2013. Steinar Nilsen i 2015.

At TIL-ledelsen sto bak Flovik i fjor da det begynte å blåse rundt han må gi han trygghet, men den tilliten blåser bort i en ekstremt resultatorientert bransje, om TIL fortsetter som på lørdag.

Det som må bekymre Flovik og TIL-ledelsen er den manglende progresjonen. TIL hadde 13 poeng etter 12 seriekamper i fjor, nøyaktig det samme som de har i år. Og per i dag leder Bård Flovik et TIL-lag som har liten appell i egen by, selv om skader på sentrale spillere i sentrale posisjoner naturligvis er formildende omstendigheter.

Tilskuersnittet på Alfheim så langt er 3.283, over tusen bak budsjetterte 4.300, selv om TIL har møtt fire av de seks siste forskjellige serievinnerne i norsk fotball hjemme (Brann, Stabæk, Strømsgodset og Vålerenga), og det som ble levert mot Vålerenga setter garantert lysten til å komme tilbake på prøve.

Jobben må først og fremst gjøres på Alfheim, og det er så enkelt at TIL mest sannsynlig rykker ned om den uttellingen ikke bedres.

TIL har vist at de kan slå hvem som helst, og at det gjenstår hjemmekamper mot fem av eliteseriens syv beste lag så langt (Rosenborg, Sarpsborg 08, Odd Grenland, Aalesund og Molde), trenger ikke skremme noen.

Skremmende var imidlertid førsteomgangen mot Vålerenga. Det kan ikke fortsette.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse