AVSKJEDIGET: Inger Buresund tok over etter Nina Wester ved HT den 1. januar 2017.Nå har hun fått sparken med øyeblikkelig virkning. Foto: Torgrim Rath Olsen

Styret ved HT bør gå av sammen med Buresund

Styret ved HT har sparket en teatersjef man selv ansatte for kort tid siden.

(NB: Etter at denne kommentaren ble publisert, er Nordlys via HTs nåværende styreleder gjort kjent med at Buresunds navn sto på den opprinnelige søkerlisten, men at navnet dengang var unntatt offentlighet. Det er dermed ikke dekning for å styret gikk aktivt ut og rekrutterte henne, slik vi opprinnelig skrev i kommentaren. Vi beklager feilen.)

Den 14 september 2015 kunne Hålogaland Teater kunngjøre at det var kommet 14 søkere på stillingen som teatersjef ved landsdelens viktigste kulturinstitusjon. 12 menn og to kvinner. Hvorav flere kjente navn, deriblant skuespillerne Frank Jørstad fra Alta og Ketil Høegh fra Tromsø.

Drøye to måneder senere innkalte styreleder Renate Larsen til pressekonferanse. Der ble det annonsert at Hålogaland Teater hadde ansatt Inger Buresund som ny sjef. Buresunds navn sto ikke på den opprinnelige søkerlisten. 

- Vi er meget glad for at Buresund har takket ja, sa en tilfreds Renate Larsen under presentasjonen.

Styret gikk altså utenom de offentlige navnene på søkerlisten og hentet henne inn. I motsetning til andre søkere var ikke Buresund teater-utdannet. Nå kaster de henne på hodet ut, etter en prosess som ifølge Renate Larsen har vart «over tid». Sett utenfra virker det som hun har sparket Buresund en fredag ettermiddag, og deretter tatt helg, uforberedt på støyen som måtte oppstå.

Hvorfor hentet Larsen henne inn, dersom hun ikke visste hvilken lederstil Buresund sto for? Hvordan kunne styrelederen ta så grundig feil? Lot hun seg blende av det “internasjonale”, at Buresund hadde jobbet mye i Kina og passet inn i Tromsøs ambisjoner om en internasjonal profil?

Konflikt og samarbeidsproblemer i tidligere ansettelsesforhold var uansett godt kjent i offentligheten. Hadde styret gjort hjemmeleksen?

Det er mulig at det er rett at konflikten med HT-direktør Beate Stang Aas nå var kommet så langt at det ikke var noen vei utenom avskjedigelse. Det vet vi ikke. Svaret får vi kanskje i arbeidsrettssaken Buresund varsler.

Men det er ikke poenget. Styrets valg av henne utenom den åpne søkerlisten er poenget.  I ettertid må det sies å fremstå som meget diskutabelt.

Det er dermed grunn til å stille spørsmål ved HT-styrets kvalifikasjoner når de kan gjøre det som nå fremstår som en bommert, for ikke å si forbigåelse av andre kvalifiserte søkere. Ansettelsesprosessen fremstår i ettertid som lite tillitsvekkende.

Styreleder Renate Larsen står nå overfor et valg. Hun kan bruke offentlige midler, trolig i millionklassen, på en minnelig løsning. Alternativt går saken til retten, også der kan utfallet bli at skattebetalernes penger må brukes på en kompensasjon.

Styrets håndtering i hele Buresunds periode vil trolig bli et tema i en rettssak. Buresund sier selv at hun har tatt tak i store svakheter og forsøkt å gjøre endringer i det bestående. Har hun fått støtte fra et profesjonelt styre? Buresund er åpenbart en person med sterk vilje som har tatt rollen som daglig leder på alvor.

Da hun tiltrådte hyllet Buresund den nordnorske kulturen og energien. Hva sier hun i dag? Avskjedigelsen av Buresund er selvfølgelig mest alvorlig for henne selv. Men det er i tillegg et stort nederlag for Renate Larsen og resten av styret.

Det må få konsekvenser når man sparker en teatersjef kort tid etter at man har headhuntet henne. Styret ved HT bør derfor gå sammen med Buresund. Hålogaland Teater er en del av landsdelens puls og tilhører oss alle. Det vil være risikabelt om dagens styre skal få anledning til å ansette Buresunds etterfølger.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse