Annonse
SNUOPERASJON: Arbeiderpartiets gruppeleder i Tromsø snudde fra ja til nei i saken om Arctic Center.

Styrt av det marginale

En løs allianse bestående av friluftsfolk, miljøforkjempere, reindriftsinteresser, sameaktivister og forsmådde grunneiere vant en foreløpig seier da Tromsø Arbeiderpartis kommunestyregruppe fredag mot én enslig stemme sa nei til Arctic Center’s utbyggingsplaner i Håkøybotn.

Avisa Nordlys måtte med skuffelse på lederplass erkjenne at Arbeiderpartiet ikke er til å kjenne igjen.  Avisa forklarer det nær enstemmige vedtaket med kommunestyregruppas sammensetning der holdninger som dominerer i AUF trumfer grunnverdiene moderpartiet tradisjonelt har vært tuftet på.  Verdiskaping og arbeidsplasser har i denne saken måttet vike for andre hensyn.

Hva som var de mest tungtveiende argumentene for at Arbeiderpartiets kommunestyregruppe valgte å konkludere slik den gjorde vet vi ikke, men at vedtaket ble så klart som 7 mot 1 tyder på at der knapt har vært noen debatt.  Dette er ikke en sak som er så enkel at en så stor stemmeovervekt i den ene eller annen retning skulle kunne forventes.  Arbeiderpartiets gruppe i kommunestyret består helt åpenbart i for stor grad av mennesker som har for lik bakgrunn og i sum for lite ballast.

Om Tromsø kommunestyre kommer til å vende tommelen ned for Arctic Center, gjenstår å se. Dersom Arbeiderpartiets tilnærming skulle bli stående, blir det desto vanskeligere for Senterpartiet å motstå fristelsen til å innkassere æren for å sikre det nødvendige flertallet for prosjektet.

Det er vanskelig å si hva som kan ha vært utslagsgivende for Arbeiderpartiets konklusjon.  Like vanskelig er det å la være å spekulere rundt det.  Det er en kjensgjerning at det har vært utvist svært mye engasjement rundt denne saken fra samisk hold.  Vi har sett det før når tema som «hellige fjell» og kulturminner har skapt problemer for så vel et OL i Tromsø som ny E8 i Ramfjord. 

Det kan være grunn til å bli bekymret over den betydning samiske særinteresser over tid har fått for utviklingen av Tromsø.  At Sametinget på en lørdag gjennom et innlegg på Nordnorsk Debatt blander seg inn i saksbehandlingen foran kommunestyrets behandling av Arctic Center-saken bidrar antagelig bare til å piske opp stemningen ytterligere.

Et sterkt engasjement fra samisk hold har vi også opplevd i saken der Jérémie McGowan ikke fikk fortsette som direktør for Nordnorsk Kunstmuséum.  Der var i McGowans funksjonstid flere flotte utstillinger med arbeider av samiske kunstnere ved muséet.  Det samiske har vært fremhevet av muséet i en helt annen grad enn tidligere.  Med fare for å bli beskyldt for å fremme konspirasjonsteorier, kan det være slik at noen av de mest ivrige forkjemperne for samisk kultur i McGowan så en forbundsfelle for å utvikle Nordnorsk Kunstmuséum til det man lenge har slåss for å få til i Tromsø, et «samisk hus»?

Saken rundt Arctic Center viser slik jeg ser det at det er behov for at politikerne i Tromsø går nærmere inn i problemstillingen om hvordan samisk kultur kan fremmes på en god måte.  Samtidig bør Tromsø kommune få et mer bevisst forhold til at stadig mer av premissene for utviklingen i Tromsø synes å legges i Karasjok.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse