Annonse
Med sugerøret i baklomma til folk flest øker FrP skatter og avgifter for folk flest. Partiet som hevder å fjerne avgifter bytter f. eks årsavgiften med trafikkforsikringsavgift, så skryter de av å ha fjernet årsavgiften etterpå. Samtidig ser vi at bomstasjonene popper opp i hele landet. Kan velgerne til FrP egentlig stole på FrP i kommunestyret når vi ser hvordan de svinger på Stortinget? Foto: Vidar Ruud, Scanpix

Sugerøret i baklomma til folk flest

Valgløfter er ikke verdt noe om man bare drar "men vi har ikke flertall"-kortet etterpå.

Hver gang FrP får den kritikken de faktisk fortjener, enten det er på grunn av samferdselspolitikken deres, tidenes største statsbudsjett eller økte avgifter, så hører vi alltid det gode gamle argumentet “men FrP har jo ikke flertall”. Og det er klart det ikke bare er FrP som bestemmer, men når de støtter regjeringen og er en sentral del av den så må de også stå ansvarlige for det de har gjort, og være forberedt på å forsvare politikken de har selv valgt å være en del av.

Man kan ikke både være den største støttespilleren til Høyre og samtidig klage på lite innflytelse. FrP har faktisk langt større innflytelse enn både KrF og Venstre, om de vet hvordan bruke den. De er større enn begge disse partiene til sammen. De må bare tørre å true med å gå ut av regjeringen. Derimot viser dette seg å være noe de svært sjeldent er villige til å bruke som pressmiddel. En kan jo undres hvorfor det har seg. Er det viktigere med fete ministerposter og makten som medføres av å sitte i regjering, enn å vise sine velgere at de prinsippfast fører den politikken de hevder å stå for, den de har programfestet?

Valgløfter er ikke verdt noe om man bare drar “men vi har ikke flertall”-kortet etterpå. Man går ikke inn i en regjering om man vet at man ikke kan innfri det man går til valg på. Det en da gjør er å kaste velgerne sine under bussen og bruke billige unnskyldninger kun for å kunne komme i regjering for enhver pris. Å gå inn i regjering innebærer et ansvar overfor sine velgere. Et parti med ryggrad sier “Våre velgere har valgt oss for disse sakene: (eks) Bompenger, lavere bilavgifter og stykkprisfinansiering i offentlig helsesektor + skole. Hvis vi ikke får gjennom disse sakene går vi ut av regjering.”

Kamelsvelgingen og hestehandelen til FrP er et kjent fenomen, og slik vil det fortsette så lenge deres velgere, medlemmer og politikere ikke setter press på partiet sitt ved å forlate dem til fordel for noen andre, eller i det hele tatt gir de skikkelig kritikk. Valgoppslutning er det eneste de etablerte partiene forstår. Bare da vil FrP innse at det viktigste er ikke å forhandle seg frem til en suppe av sosialdemokratisk sentrumspolitikk, men å få gjennom noen få, veldig gode saker. Reell høyrepolitikk.

Når FrP er i regjering så må de forsvare den politikken regjeringen har blitt enige om å føre, den de selv har forhandlet frem. Vis litt ansvar. Det hjelper lite å komme med unnskyldninger. Ønsker dere ikke å forsvare økt statsbudsjett, bompenger og flere offentlige inngrep, da må dere gå ut av regjeringen. Om FrP ikke ønsker å stå ansvarlig for den politikken de egentlig ikke ønsker å føre, da må de slutte å være en del av regjeringen. Sånn burde det i hvertfall være.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse