Annonse

Summen av forbudsskader

Cannabis kan ikke gi overdose eller akutt organskade slik alkohol kan.

At cannabis er sterkere idag skyldes «forbudets jernlov»: jo strengere myndighetene er, jo sterkere stoffer får man.

Etter vårt svar til Mina Gerhardsen i Nordlys 14. januar om legalisering av cannabis, har det kommet svar fra Gerhardsen, Eirik Junge Eliassen og Einar Giæver. Her skal vi svare dem, i tur og orden.

Hans Olav Fekjær svarte i fjor at påstanden Gerhardsen pleier å fremme om at det er fordi flere drikker at cannabis er mindre skadelig viste «at hun umulig kan ha lest den studien hun omtaler». Vitterlig er det Fekjær som er rusforsker, ikke Gerhardsen. Det er dessuten ganske stor konsensus blant forskere om at cannabis er mindre skadelig enn alkohol; også Willy Pedersen og Jørgen Bramness, som er helt sentrale rusforskere i Norge, mener det.

Påstanden om at folk bruker alkohol i tillegg til og ikke i stedet for cannabis svekkes av en ny studie av cannabisbruk i USA. Studien finner at dette sjelden er tilfellet om man medregner all lovlig bruk. Uansett er oftest ikke samtidig bruk farlig. Vår erfaring er at folk drikker mindre, blir mindre utagerende og går hjem og legger seg tidligere om de i tillegg er påvirket av cannabis.

Vi konstaterer også at Gerhardsen i sitt tilsvar regelrett ignorerer de enorme skadene forbudet hun støtter forårsaker. Hun klarer fortsatt ikke ha to tanker i hodet samtidig.

At cannabis er sterkere idag skyldes «forbudets jernlov»: jo strengere myndighetene er, jo sterkere stoffer får man. Da alkohol var forbudt var farlig og forurenset sprit normen. Det samme gjelder cannabis. Sterkere stoffer tar mindre plass og er mer lønnsomme for smuglere. Om cannabis blir lovlig, kan vi regulere styrkegrad og sammensetning. Akkurat som de fleste idag heller drikker øl og vin enn vodkashots, vil de fleste velge seg mot mildere varianter av cannabis om det legaliseres. Med et forbud frasier man seg muligheten til å regulere.

Dessuten er det slik at cannabis etter et visst inntak ikke gir økt virkning. Cannabis kan ikke gi overdose eller akutt organskade slik alkohol kan. At den er sterkere idag er derfor ikke farlig på samme måte som for alkohol. Vi ser ofte at folk justerer inntaket og bruker mindre, om cannabisen er sterk.

Det er usaklig å kalle oss «hasjromantikere» og «narkoforkjempere». Normal kjemper for en mer fornuftig politikk med streng regulering av cannabis innenfor loven, ikke et frislipp. Vi ønsker aldersgrenser, åpningstider og andre begrensninger. Vi oppfordrer ingen til å bruke cannabis, men anerkjenner at det skjer. Da mener vi det er mer fornuftig å regulere rusmiddelet enn å overlate kontrollen til kriminelle.

Normal er ikke de eneste som mener at «krigen mot narkotika» har slått feil og virket fullstendig mot sin hensikt. Tungvektere som Human Rights Watch og tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan, sier det samme. Straffelovkommisjonen påpekte at kriminalisering var urimelig i 2002, og Norges mest kjente kriminolog, Nils Christie, allerede i 1984. Norge bør ta signalene fra omverdenen og være i forkant i denne viktige saken, slik vi har i så mange andre saker tidligere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse