Annonse
NY NESTLEDER: Nordlys mener at Torgeir Knag Fylkesnes bør bli SVs nye nestleder. Her mottar han blomster etter solid innsats i valgkampen i 2017. Foto: Inger Præsteng Thuen

SV bør velge Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes representerer noe nytt og vektlegger viktige politiske saksfelt for partiet, ikke minst nærings-, fiskeri- og ressurspolitikk.

Skal SV vinne nye velgere, må partiet oppfattes som talerør for mer enn klima og feminisme.

Sosialistisk Venstreparti skal velge ny nestleder. Etter at Snorre Valen i fjor høst annonserte sin avgang, har to kandidater utmerket seg som hans etterfølger. De to, Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski, er begge dyktige politikere med solid politisk erfaring. Kaski er opprinnelig fra Kirkenes, og sitter i dag på Stortinget som representant fra Oslo. Fylkesnes er valgt inn som representant fra Troms.

Valgkomiteen i partiet er delt på midten: tre medlemmer vil ha Fylkesnes, tre ønsker Kaski som nestleder. Komitelederen, Sunniva Holmås Eidsvoll, støtter Kaski. Hun mener likestillingsaspektet må avgjøre duellen, fordi partiet allerede har mannlig leder og SV er et feministisk parti.

Valget av ny nestleder er ikke bare et personvalg, det vil også være et valg hvor SV har mulighet til å flagge en bredere profil enn den de fleste forbinder partiet med i dag. Torgeir Knag Fylkesnes representerer noe nytt og vektlegger viktige politiske saksfelt for partiet, ikke minst nærings-, fiskeri- og ressurspolitikk. Som han selv sier det: SV må være noe mer enn klimakutt og offentlig sektor.

Det er dette som er SVs største utfordring. Partiet mangler politisk bredde og politikerne har en tendens til å bli for like. Det er fint med likestilling, men når over halvparten av de foreslåtte medlemmene til de øverste posisjonene i partiet: sentralstyre, landsstyre og partiutvalg kommer fra Oslo og Akershus, fungerer ikke det geografiske mangfoldet.  

Dette vil bli et problem for SV. Skal partiet vinne nye velgere, må partiet oppfattes som talerør for mer enn klima og feminisme. Det er ikke nødvendigvis oppskriften på å vinne mandater i kyst- og distrikts-Norge.

Folk i Nord-Norge kjenner Torgeir Knag Fylkesnes som en tydelig og engasjert politiker, som tar det mandatet han har fått fra velgerne sine på alvor. Han er derfor en høyt respektert politiker, også blant dem som ikke hører til SVs kjernevelgere.

Hans politiske innsats har fått konsekvenser og blant annet sørget for ordninger som gagner fellesskapet. Det er nok å nevne forhold innen oppdrettsnæringa. Fylkesnes har tatt plass som vår fremste politiker på fiskeri og ressursforvaltning, et felt der Arbeiderpartiet ikke markerer seg i særlig grad.

Det som nå blir Vestland fylke er ett av sju fylkeslag som har gått inn for Fylkesnes som nestleder. Fylkespartileder Gina Barstad karakteriserer ham slik: «det er noe litt Berge Furre over Torgeir». Det er en skikkelig hedersbetegnelse fra vestlendingene.

For vår del vil vi legge til: Torgeir Knag Fylkesnes har en solid dose Hanna Kvanmo over seg også: frittalende og aldri redd for å utfordre mektige kapitalkrefter i allmenhetens kamp for rettigheter til en av landets aller viktigste ressurser!

Det er ingen dårlig karakteristikk det heller.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse