Annonse
SV-LEDER: Like før landsmøtet presenterte Audun Lysbakken sin nye bok. Om den kan redde SVs kontinuerlige fall på meningsmålingene, er tvilsomt. Foto: Terje Pedersen, NTB/Scanpix

SV seiler mot nye nederlag

Mens Ap etter Ernas valgseier i 2013 har profittert voldsomt på kaoset som herjer på borgerlig side, drypper det ikke et eneste, lite prosentpoeng på SV.

Flere av SVs veteraner har påpekt at til tross for at de er dyktige, er dagens SV-ledere for like. De er samme generasjon og har ofte lik bakgrunn som akademikere.

Mens partileder Audun Lysbakken holder sin tale på SVs landsmøte på Gardermoen, melder VG at partiet han leder har oppnådd 3,4 prosent i en ny meningsmåling.

I denne målingen var spørsmålet: «Hva ville du stemt dersom det var kommunevalg i morgen»? Det brenner altså et blått lys for SVs videre eksistens, også når det dreier seg om kommunevalget om seks måneder.

De nasjonale målingene der det spørres om stemmegivning ved stortingsvalg, har gitt en oppslutning like rundt sperregrensen. Når de nå faller godt under denne grensen i en kommunevalgmåling, er det et varsel om at partiet også kan bli feid ut av lokalpolitikken landet over.

SV er i dyp krise, og tilsynelatende har ikke partiledelsen noen oppskrift på hvordan komme ut av skyggenes dal. Mens Ap etter Ernas valgseier i 2013 har profittert voldsomt på kaoset som herjer på borgerlig side, drypper det ikke et eneste, lite prosentpoeng på SV.

Partiet blir spist opp av storebror Ap, men også av konkurransen fra søskenbarnene Rødt og MDG. Bl.a. i Tromsø ble Rødt allerede i 2011 større enn SV i kommunestyret.

Når Audun Lysbakken i sin nye bok tar et lite oppgjør med venstresidemoralismern, og vil tillate pokerspill og går mot påbud om flytevest, er det et lite skritt i riktig retning. Han vil bort fra venstresidens bedreviterskhet om hva som er bra for menigmann og prøver å stjele tilbake litt av høyresidens frihetsargumenter.

Dessverre tror vi det er for seint for SV. Sakene er også for små og ubetydelige og strengt tatt tilhører slike saker Frps politiske gevanter.

Vi må nok innse at det SV som var den største pådriveren for den store barnehagereformen for ti år siden, er tom for nye ideer, og har eierskap til få eller ingen store saker som engasjerer bredt blant velgerne.

Flere av SVs veteraner har påpekt at til tross for at de er dyktige, er dagens SV-ledere for like. De er samme generasjon og har ofte lik bakgrunn som akademikere.

Når Nordlys har kritisert SV for å være irrelevant for folk flest i Nord-Norge, har ledende SV-ere brukt mye spalteplass på å avvise dette.

Men velgernes tale er klar og SV vil ha mer nytte av litt selvkritisk ydmykhet, enn av protest på autopilot og øyeblikkelig selvforsvar.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse