Annonse
Svært mange svake grupper har opplevd kutt i stønadene sine de siste årene. Forskjellene mellom folk i Norge øker for hvert år som går, skriver Stine Eidissen Bya. (Foto: Colourbox)

Erna kutter i brillestøtten til barn - og gir landets rikeste ni milliarder i skattelette

Spesialtilpassede barnebriller kan koste så mye som 10 000 kr. Nå er det altså familiens lommebok som avgjør hvor gode briller barna får.

Det er en av mange svake grupper som nå må betale prisen for alle skattekutt som regjeringen har – og skal – gjennomføre. Tenk litt på det. Svaksynte barn vs. milliardærer. Sånn har det faktisk blitt i Norge anno 2020.

Vår sønn har svært dårlig syn på det ene øyet, fordi han ikke ble fulgt opp av lokalsykehuset som 4-åring. Han trenger tilpassede briller, og forbruket er stort. Fordi han er et barn. Og barn mister brillene sine. De ødelegger dem på fotballtrening og de får dem tråkket sund hvis de faller av i skolegården. De nye brillene kostet 3540 kr. NAV dekker 1200 kr av dette.

Vår familie er (uforskyldt) idømt milliongjeld for resten av livet, og har lite til overs. Men vi klarer å betale mellomlegget for brillene. Det gjør ikke alle. For det er nå engang sånn med synshemninger, at de rammer også barn av foreldre som lever på eller under fattigdomsgrensen, NAVere, aleneforsørgere, flyktninger, permitterte og kronisk syke.

Og hva skjer da? I forrige uke meldte NRK at antall søknader om brillestøtte har falt dramatisk i år. Og da kan man jo lure på om det skyldes korona, eller om det betyr at barn med synshemninger ikke får nye briller, fordi foreldrene ikke har råd. Jeg kan levende se for meg barn som kommer gråtende hjem, fordi brillene er blitt ødelagt, og de vet at familien ikke har råd til nye. Kvaliteten og prisen på glass og innfatning til barnebriller varierer mye. Spesialtilpassede barnebriller kan koste så mye som 10 000 kr. Nå er det altså familiens lommebok som avgjør hvor gode briller barna får.

Erna og regjeringskameratene hennes besluttet i fjor å kutte i brillestøtten til barn, for å spare inn 122 millioner i statsbudsjettet. Samtidig skal Norges rikeste få 9 milliarder i skattelette. Fordi de mener dette skaper arbeidsplasser. Dette ble kraftig motbevist for noen dager siden, i rapporten som regjeringen selv hadde bestilt. Der er konklusjonen det motsatte – nemlig at økt formueskatt skaper flere arbeidsplasser. Svært mange svake grupper har opplevd kutt i stønadene sine de siste årene. Forskjellene mellom folk i Norge øker for hvert år som går. Neste høst er det igjen stortingsvalg. Jeg krysser fingre for en regjering som bidrar til å minske - ikke øke - forskjellene blant folk. 


 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse