Annonse
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skal du true med våpen, så skal du også ha hjemmel til å skyte

Hvis den anonyme politibetjentens artikkel var ment som god argumentasjon for permanent bevæpning av politiet, så må jeg si at jeg synes vi er inne på et fullstendig feil spor.

Til slutt vil jeg si at artikkelforfatter her fortjener en god porsjon ris istedet for ros for at han gikk ut i media og avdekket det som kan se ut som en fryktkultur.

Viser til artikkel av 24. november i år skrevet av en anonym politibetjent. Undertegnede er selv politimann i en helt annen del av landet.

Artikkelforfatter inntar her en “ovenfra-og-ned-holdning” enkelt begrunnet i at “jeg-vet-best-fordi-jeg-fanger-tyver”, og eksemplene han drar fram er etter min mening altfor tynne til å kunne brukes som gode argumenter for generell bevæpning. Jeg føler meg faktisk litt flau på politiets vegne etter å ha lest artikkelen.

Begge eksemplene artikkelforfatter drar fram, er situasjoner som oppstår i politiets jakt på en kriminell som skal pågripes etter relativt hverdagslige forbrytelser. I et forsøk på å unndra seg arrestasjon, truer gjerningspersonen polititjenestemannen med sabel eller øks. Hvorpå artikkelforfatter (politibetjenten) med en god porsjon flaks klarer å overmanne trusselutøver, til tross for at han ikke har skytevåpen tilgjengelig. Om det var rett å kaste seg over trusselutøver der og da, og om dette var eneste mulighet, vet vel artikkelforfatter best. Men slik som artikkelen er skrevet, tolker jeg det slik at han hadde andre muligheter. For eksempel til retrett for å ruste seg, reflektere, og eventuelt tilkalle forsterkninger. Jeg antar at han hadde en makker da han var på operativ tjeneste.

Dette begrunner jeg med at trusselutøvers aggresjon her utelatende er rettet mot artikkelforfatteren i hensikt å unndra seg en pågripelse, og således ikke kan tolkes å være til umiddelbar fare for “mann-i-gata”. En pågripelse kunne således utstå til artikkelforfatter var bemidlet til å foreta en trygg pågripelse uten å sette livet på spill. Antar også at trusselutøver var identifisert eller artikkelforfatter hadde sett ham godt nok til å kunne pågripe rett person senere om han hadde gjort retrett der og da. Men det kan jo være for tøft kanskje, å dra seg tilbake “med halen mellom beina og en såret stolthet” for å be om forsterkninger. Sannheten er da at man tross alt hadde risikert mye mindre enn å handle slik som beskrevet.

Jeg har lyst til å legge til noe her: om artikkelforfatter hadde hatt våpen i beltet her - og ingen andre enn han selv var truet, ville han da ha trukket våpen for å overvinne trusselen istedet for å trekke seg tilbake (slik jeg ville ha gjort)? Hva ville han i så tilfelle gjort om trusselutover ignorerte den sannsynlige ordren fra artikkelforfatter “slipp sabel eller jeg skyter”, ved å snu ryggen til og gå vekk fra stedet? Ville artikkelforfatter ha skutt ham i ryggen? Her er politiets våpeninstruks klar: Skal du true med våpen, så skal du også ha hjemmel til å skyte.

Til slutt vil jeg si at artikkelforfatter her fortjener en god porsjon ris istedet for ros for at han gikk ut i media og avdekket det som kan se ut som en fryktkultur, at man er redd for å komme til kort i enkelte situasjoner, istedet for at man kunne evne å bruke hodet og foreta en sikker pågripelse. Er spesielt skuffet over at han inntar en “ovenfra-og-ned”-holdning overfor det publikum måtte mene om generell bevæpning av politiet. Dette er det publikum han skal betjene. Noe umodent, spør du meg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse