Så snart den siste moskusen på Ryøya er død, vil UiT legge til rette for at også allmennheten i større grad kan benytte øya, i samarbeid med kommunen og gjerne også Troms Turlag, skriver rektor Anne Husebekk. Foto: Erlend Bjørtvedt / Wikipdia

Svar på spørsmål om UiT og Ryøya

Arne Wilhelm Theodorsen stiller i Nordlys 13. mars spørsmål ved UiTs motiver og vår fremgangsmåte overfor Troms turlag og det konsortiet som har ønsket å kjøpe Ryøya.

Jeg vil gjerne svare på dette. Universitetet har etter en lengre prosess konkludert med at vi ikke ønsker å selge Rya. Dette ble meddelt turlaget og konsortiet allerede i desember 2017. Deretter hadde vi en dialog om en utleieavtale, som turlaget og interessegruppen takket nei til i februar.

UiT vil fortsatt benytte deler av Ryøya og det anlegget som er bygget opp der over mange år, til ulike vitenskapelige formål. Vi kommer derimot ikke til å ha moskus på øya. Så snart øyas eneste gjenlevende “beboer” er død, vil vi legge til rette for at også allmennheten i større grad kan benytte øya. UiT vil vi sørge for at dette skjer på en måte som skåner naturen og bidrar til å bevare den “perlen” Theodorsen treffende beskriver i sitt innlegg.

UiT er i kontakt med Tromsø kommune om tiltak som kan bidra til dette, og vi vil gjerne også ha Turlaget med i samtalene. I og med at det er avklart at både salg og utleie er uaktuelt, har vi avsluttet kontakten med investorene som ønsket å kjøpe øya på vegne av Turlaget.

UiT opptrer i denne sammenheng ikke som et “opplysningsfond”, slik Theodorsen uttrykker bekymring for. Vi har derimot plikt til å sørge for god og forsvarlig forvaltning av det som er UiT og statens/fellesskapets eiendom. I tillegg er vi selvsagt opptatt av å ha et godt forhold til samfunnsaktører og allmennheten, ikke minst i våre vertskommuner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse