Annonse
IKKE MULIG: Vi forstår at du hadde et ønske om å bare ha med deg den personlige assistenten din inn i valgavlukket for å hjelpe deg. Dette er dessverre ikke mulig med dagens lovgivning, skriver Eliasebeth Aaraas, prosjektleder for Valg 2019 i Tromsø kommune i et svar til Regine Elvevold.

Svar til Regine Elvevold: Hvem kan hjelpe velgeren i valgavlukket?

For å gjøre velgeropplevelsen så god som mulig, har vi under opplæringen lagt vekt på at valgfunksjonærene skal være imøtekommende ovenfor velgere som har behov for ekstra assistanse.

Takk for at du gir oss tilbakemelding. Vi synes det er leit at du ble opprørt og følte deg urettferdig behandlet da du skulle avlegge stemmen din ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i Tromsø kommune. Vi forstår at du hadde et ønske om å bare ha med deg den personlige assistenten din inn i valgavlukket for å hjelpe deg. Dette er dessverre ikke mulig med dagens lovgivning. Dersom du ønsker å ha med deg assistenten din, må også en valgfunksjonær bli med inn.

Det er valgloven som legger disse begrensningene. Den sier at dersom en velger trenger hjelp til å avgi stemme, skal en person fra stemmestyret, altså en valgfunksjonær, hjelpe personen i valgavlukket. Funksjonæren kan for eksempel hjelpe velgeren med å orientere seg i avlukket eller lese skilt. Valgfunksjonærene er offentlige tjenestemenn med taushetsplikt.

Velgere med funksjonshemning kan ved behov i tillegg ha med seg én ekstra hjelper inn i stemmeavlukket, for eksempel en personlig assistent slik du har.

Noe av bakgrunnen for at valgloven er slik, er å beskytte velgere mot press eller påvirkning fra andre. For noen velgere er dette en viktig presisering, selv om det ikke er relevant i ditt tilfelle.

For å gjøre velgeropplevelsen så god som mulig, har vi under opplæringen lagt vekt på at valgfunksjonærene skal være imøtekommende ovenfor velgere som har behov for ekstra assistanse. Dersom du eller andre har idéer til hvordan vi kan tilrettelegge enda bedre, tar vi gjerne en prat

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse