Annonse
SVART KRABBE: Toppsjefen i Norway King Crab Svein Ruud viste deltagerne på Husøydagan usladdede bilder av FB-innlegg hvor kongekrabbe ble solgt. Han hadde som kontrast også med et FB-innlegg fra tidligere statssekretær Ronny Berg i Fiskeridepartementet som var på utenlandsreise for å hjelpe andre nasjoner å avsløre kriminalitet. Foto: Linda Vaeng Sæbbe

Svartsalg av kongekrabbe rett under nesa på myndighetene

Det er nå til sammen 16 personer som er siktet av Finnmarks-politiet og Økokrim i tilknytning til Kongekrabbe-nettverket. De er under etterforskning for ulovlig fangst, distribusjon og omsetning av den luksuriøse varen kongekrabbe. De fleste er fra Øst-Finnmark.

Hvert år går det ut mer kongekrabbe fra Norge, enn det som blir registrert tatt opp av havet. Det er ukjente verdier i hundremillionerklassen. Dette har myndighetene vært klar over i flere år. Uten å gjøre noe med kontrollene.

Mens de fleste driver på redelig vis, har andre gjort god butikk på det ettertraktede sjømatproduktet med svart fortjeneste.

Fra massasjeinstitutter, på Finn.no og på Facebook har salget foregått. Nærmest for åpen scene.

Man skulle tro at det ville være enkelt for politi og økokrim å avsløre slikt tidligere.

Beslaget slo ned som en bombe tidligere i høst, men kom likevel ikke overraskende på bransjen.

Blant andre har Norges Kystfiskarlag etterlyst kontroller av kongekrabbefangsten i flere år uten å ha blitt hørt, sier leder Arne Pedersen til Dagbladet. Departement og direktorat har svart at de ikke har hatt kapasitet til å drive kontroll med virksomheten, ifølge Pedersen.

Under Husøydagan i sommer holdt kongekrabbe-kongen Svein Ruud et sint og oppgitt foredrag om jukset og svartsalget av kongekrabbe i Norge – en type kriminalitet som ingen har tatt på alvor før nå. Det fortalte han om i Nord24/Nordlys.

Ruud hadde et treffende bilde på den åpenlyse økonomiske kriminaliteten: – Det er som å kjøre bil gjennom en promillekontroll mens du spyr av alkohol – likevel blir du ikke tatt, sier Svein Ruud til Nord24.no.

Ruud mener han også har varslet myndighetene i flere år om det som måtte være ulovlig omsatt kongekrabbe.

Hvordan kunne det skje at man fra myndighetenes side har lukket øynene så lenge?

Det er nesten utrolig.

Det er bra at nettverket nå er rullet opp, men det er på plass med en selvransakelse for hvordan det kunne ha foregått i så stort omfang og så lenge – uten at noe ble gjort tidligere. Tilliten til kontrollmyndighetene er nå sterkt svekket også hos bransjen.

Hvorfor skal noen drive lovlig når man kan komme unna med å gjøre det svart?

Sjømateksporten er en av Norges fremste næringer. De som driver redelig og etter boka fortjener å bli lyttet til.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse