Annonse
MASKERT:Prorussisk demonstrant i Donetsk øst i Ukraina. USA hevder russiske spesialsoldater er involvert. Foto: NTB Scanpix

Svenskene har sett styggen sjøl

Alle vi som naivt trodde at annektering av landområder var gått av moten i Europa, har fått en alvorlig vekker.

Alle vi som naivt trodde at annektering av landområder var gått av moten i Europa, har fått en alvorlig vekker.

Håper du at Ukraina-krisen vil gå raskt over? Her er en svensk kalddusj. Statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna har kunngjort et taktskifte i svensk forsvarspolitikk. Siden Berlinmuren falt, for 25 år siden i november, har svenskene kuttet i bevilgningene til forsvaret. Nå ruster de opp igjen, for milliarder av svenske kroner. De prioriterer særlig Gotland, utposten mot Putin i Østersjøen. Huttetu.

De fire partilederne i den svenske regjeringen sto denne uka fram på TV med svært alvorlige miner. De øker forsvarsbudsjettet med fem milliarder kroner årlig fram til 2024. To nye ubåter skal settes inn i Østersjøen, tre av dagens skal moderniseres. Antall jagerfly av typen Jas 39 E økes fra 60 til 70.

Krisen i Ukraina har i løpet av få uker flyttet mer effektivt på tanker om forsvars- og sikkerhetspolitikk enn flere tiårs advarsler fra gamle kaldkrigere. De svenske partilederne beskriver en dypt urovekkende utvikling i en kronikk i Dagens Nyheter denne uka. Russland har okkupert deler av en suveren stats territorium. Med regisserte demonstrasjoner, trussel om kutt i gassleveranser og et kraftig propagandamaskineri forsøker Moskva bevisst å destabilisere landet. 

Måten Russland går fram på, med maskerte spesialsoldater som benekter sitt opphav, har skapt ekstra bekymring. Ifølge amerikanske etterretningskilder pågår den samme typen operasjon nå i Øst-Ukraina. Slik irregulær krigføring nærmer seg de skrekkscenariene som vestlige militæreksperter har advart mot i mange år, særlig  i områder med uklare maktforhold.

Under den kalde krigen var en tankegang om interessesfærer godt innarbeidet. Sovjetunionen herjet i sin bakgård,  USA i sin. Men siden da har flere av de tidligere østblokklandene blitt NATO-medlemmer, eller har fått løsere avtaler med alliansen. Når Putin nå ser ut til å ville ta igjen noe av «det tapte», oppstår en farlig situasjon. 

Tilliten og dialogen mellom øst og vest forsvinner nå like raskt som aprilsnø på asfalt. Det er urovekkende i en situasjon der begge sider ser ut til å tro på sin egen retorikk. Putin kan, med stor selvrettferdighet, hisse seg opp over at vesten roter rundt i Russlands gamle kornkammer. Propagandaen om at fascister nå herjer i Ukraina har god klangbunn hjemme. Det var i Ukraina Hitlers spesialkommandoer skjøt de første nakkeskudd på sivile  i 1941 for å skape Lebensraum østover. 

På vestlig side er overbevisningen og retorikken like sterk på. Invasjoner i selvstendige europeiske land kan selvsagt ikke tolereres. Alle vi som naivt trodde at annektering av landområder var gått av moten i Europa, har fått en alvorlig vekker.

Den svenske regjeringen griper altså til handfaste tiltak i den nye, spente situasjonen. Norge støtter seg på NATO-medlemskapet og sender marinefartøyer for å berolige ferske medlemsland.  Retorisk har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide imidlertid valgt en forsiktig linje.  Forsvarsministeren bør avklare: Overdriver svenskene faren når de i full offentlighet øser av sin bekymring? Eller har vi i Norge ennå ikke tatt inn over oss rekkevidden av det som har skjedd?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse