Annonse
HARDKJØR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fikk det hett i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Svett spørretime for Bakke-Jensen

Det trengs nå politisk ulydighet fra alle medlemmer og Høyre-velgere der ute som er forsvarsvenner, skriver Nordlys på lederplass.

I spørretimen onsdag fyrte Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt, Liv Signe Navarsete og Torgeir Knag Fylkesnes løs mot en forsvarsminister som hadde store problemer med å forsvare regjeringens forsvarspolitikk fra nasjonalforsamlingens talerstol. Frank Bakke-Jensen fremsto slik sett som et bilde på flere av problemene Forsvaret sliter med: Liten ildkraft, dårlig mobilitet og generelt svak utholdenhet i strid.

Når forsvarsministeren i ett av sine svar til de angripende opposisjonspolitikerne måtte hente frem noe hærsjef Odin Johannessen skal ha sagt, demonstrerte han hvor lite ammunisjon han faktisk var utstyrt med. Å bruke nettopp hærsjefen som sannhetsvitne for at alt står bra til med Hæren, må sies å være et utslag av desperasjon. Mer enn noen andre av Forsvarets toppledere har Odin Johannessen vært sterkt kritisk til hvilken vei det bærer med denne regjeringens forsvarspolitikk. Vi tror neppe hærsjefen ble særlig glad for å bli brukt som regjeringens støttespiller på denne måten.

Opposisjonen fikk – uansett hva spørsmålet var – det samme svaret fra forsvarsministeren: Alt går etter planen. Og alt handler om prioritering innenfor de gitte, økonomiske rammene. At hans regjering i november i fjor inngikk et forlik med Arbeiderpartiet om å styrke helikopterressursene til Hæren og Kystvakten, samt enighet om snarest å anskaffe nye stridsvogner, så det ut til at forsvarsministeren brydde seg lite om. Forliket er åpenbart stein dødt. Alt har gått etter planen.

Det har Bakke-Jensen for så vidt rett i. Alt går etter regjeringens oppsatte plan, og den tar ikke hensyn til hva Arbeiderpartiet vil. Derfor må nå Støre og Huitfeldt innse at de har blitt holdt som gisler av en regjering som ikke er villige til å finansiere verken økte helikopterkapasiteter eller nye stridsvogner. Det er ganske freidig av en mindretallsregjering og Ap burde nå slutte å invitere til flere brede forlik. La regjeringen fortsette sin alenegang i forsvarspolitikken. Da må de også alene ta ansvaret for konsekvensene.

Bakke-Jensen gjentok flere ganger at man måtte prioritere innenfor de fastlagte rammene. Da snakker han om de økonomiske rammene som blir Forsvaret til del. Og det er nettopp her hunden ligger begravet. Erna Solberg og Siv Jensen bryr seg lite om hva både forsvarsministeren og opposisjonen måtte mene og ønske. De imøtekommer heller ikke de forpliktelser de har overfor den forsvarsalliansen Norge er med i.

Vi trenger et forsvar som er betryggende for nasjonen og gir relevant beredskap og sikkerhet for landets innbyggere. Men etter ukens spørretime må man nesten gå ut med en etterlysning: Hvordan har det skjedd at forsvarspartiet Høyre styrer en regjering som lar Forsvaret forvitre? Vi etterlyser en god porsjon politisk ulydighet fra alle medlemmer og Høyre-velgere der ute som er forsvarsvenner. Dem er det mange av. Og nå er det på høy tid at de sier ifra.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse