Annonse
Bydrift kan koste så mye de vil, det nytter lite så lenge det transporteres masse stein gjennom byen. Det fører til mye svevestøv, mener innsenderen. Foto: Ragnhild Gustad

Svevestøv, steindeponier og anleggsområder

Nesten alle har lagt om til sommerdekk, men støvet svever fortsatt.

Det skrives mye om svevestøvet og Tromsø er på topp i landet,   især hver vår  og jeg vil bidra med mitt.   Skylda legges på bruk av piggdekk.   Noe skyldes sikkert det.  Få om Ingen har til nå nevnt  transporten til/ fra  de store steindeponiene Tromsø har hatt i mange år  og som har medført en voldsom transport .  Når  det er regn så er det nesten som  ei suppe etter veien ut fra deponiene for  videre transport.  Utbygginga og lagringa av masser mot Tromsøysundet begynte for alvor for mer enn 50 år siden og har vedvart siden.  Folk som er tilflyttet byen de siste 20 årene kjenner knapt nok til denne utbygginga.

 

Utfyllinga av havna i Breivika ble påbegynti 1960 omtrent samtidig med at jeg begynte på den gang Nord Troms Yrkesskole i Breivika,  nå Breivika Videregående Skole.   Utfylling mot Tromsøysundet har pågått i hvert fall i 50 år.  Det har blitt ei sammenhengende utfylling fra Sjørsjeteen og nesten helt frem til Sydspissen. Utfyllinga nedenfor Fylkesbygget der Framsentret og HT ligger, begynte som søppeldeponi allerede på 50 tallet.

Når steindeponiene var klargjort og planert ble det gravet opp på nytt.  Denne gang for etablering av blokkbebyggelse i  bl.a. strandsonen .   Boligbygginga har pågått året rundt i mer enn 10 år fra sørsjeteen til Lanes.

 

Stein som ble tatt tatt ut fra Ryatunnelen, det var ikke småtterier,  ble bl.a. til utfyllinga nord for Breivika Havn som også var mellomlagring for senere flytting. Kjørt fra Kvaløya med bil og henger.  

 

Jeg oppfordrer alle politikere og andre som hevder at svevestøvet i hovedsak skyldes piggdekkene, om  å  gå fra Hansjordnesbukta til forbi Remiks på Skattørområdet for eksempel på en dag det ikke regner.   Prøv å legge merke til alt som er fylt ut fra  eks. Nansens Plass,  via kullkranen, Arneberg, Kræmer, Bjørnstrand , Trofi, Terjevika via Breivika og videre til Skattøra Nord.

 

Nå er det Skattøra Nord som bygges ut og det pågår en stor flytting av masser  til/fra. Bydrift har kostet fra Skattøra til sentrum  den siste måneden og nesten alle har lagt om til sommerdekk, men støvet svever fortsatt.   Det vil det gjøre så lenge man skal vinne land fra Tromsøysundet og de uvitende vil skylde på bruk av piggdekk. 

 

 

 

 

Innsender : Svein-Hugo Larssen

                       Elvhusveien 49,

                       9020  Tromsdalen

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse