Annonse
Frode Berg hadde et brennende hjerte for folk til folk-samarbeid over denne grensen som skiller politiske systemer og våpenpakter. Men han var ikke en type som tok sjanser eller ville la seg lokke til vågalt spill. Derfor må han ha vært skråsikker på at pengene han skulle viderebringe, var betaling for legale tjenester, skriver Per Lars Tonstad. Foto: Harald Henden, VG

Sviket mot Frode Berg

Seinere i uka skal utenriksminister Ine Eriksen Søreide møte Frode Bergs venner i Kirkenes. Hun bør gjør mer enn å legge ansiktet i alvorlige folder og forklare at “saken håndteres som en konsulær sak”

Verden kan være så kynisk at Frode Berg (62) er ofret i et skittent agentspill satt i scene av USA. Da er Norge medskyldig. Og det et et svik mot Frode Berg, hans familie og et lokalsamfunn, og en hån mot verdier vi ellers hyller.

Frode Berg ble anholdt av FSB-agenter på åpen gate i Moskva med 3000 euro i lommen. Hvem ga ham pengene? Hvem var mottakeren? Hva var oppdraget?

Disse sentrale spørsmålene er ubesvart. Russerne letter ikke på sløret, og norske myndigheter har skrudd på en intetsigende automatisk telefonsvarer.

Ingen skal fortelle meg at Frode Berg takket ja til å være kurer for et lugubert oppdrag. Familiemannen hadde ikke noe å vinne på å ta en slik sjanse. Tvert imot, han hadde alt å tape. Den Frode Berg jeg kjenner ville aldri ha satt sitt liv og sin framtid på spill for en tvilsom vennetjeneste. Han må ha fått pengene av en person han kjente godt og hadde full tillit til. Og forklaringen må ha vært overbevisende, det var en aktverdig og legal grunn for at han skulle bringe disse pengene til Moskva.

Jeg har møtte Frode Berg mange ganger både på norsk og russisk side av vår 196 kilometer lange felles grense fra Grense Jakobselv til Øvre Pasvik. Han kjente det russiske systemet. Selvsagt visste han at FSB opererte i grenseområdene. Derfor la han vekt på å følge reglene. Han respekterte nabolandet, og var lojal mot sitt eget land.

Samtidig hadde han et brennende hjerte for folk til folk-samarbeid over denne grensen som skiller politiske systemer og våpenpakter. Men han var ikke en type som tok sjanser eller ville la seg lokke til vågalt spill.

Derfor må han ha vært skråsikker på at pengene han skulle viderebringe, var betaling for legale tjenester. Noen vil hevde at han var naiv. Javel, men det må ligge mer bak. Kanskje fikk han en forklaring som virket plausibel, men som var en dekkhistorie. Han var personen som skulle gjøre den skitne jobben, lure pengene inn i Russland og levere dem videre. Utvalgt av “noen”. Et system over ham var den ansvarlige, og kanskje var tjenesten nettopp betaling for sensitiv informasjon om den russiske marinen. Altså spionasje. Uten at Frode Berg ante et kvekk om den brutale og dramatiske sannheten.

Redaktør Kjetil Stormark er inne på en slik teori i en grundig analyse på sitt nettsted “aldrimer.no”. Stormark er kjent for å ha gode kilder i Forsvaret, også i etterretningstjenesten. Redaktøren finner det påfallende at statsminister Erna Solberg ble invitert til Det Hvite Hus på kort varsel, etter å ha forgjeves bedt om å få et slikt møte over lang tid. Åtte dager etter at Frode Berg var arrestert i Moskva, lå invitasjonen på bordet på statsministerens kontor. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var også med på møtet. Og det var et toppet lag de møtte i Washington, Donald Trump tok imot sammen med visepresident Mike Pence, utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver Herbert R. McMaster, stabssjef John F. Kelly og CIA-sjef Mike Pompeo. De møtte neppe opp bare for å gjøre stas på et besøk fra en lilleputtnasjon, men dog en trofast sådan. Viktige saker må ha stått på dagsordenen. Verken Statsministerens kontor eller Utenriksdepartementet vil svare på om spionsaken ble diskutert.

Norge er en god alliert som ikke har noe uoppgjort med USA. Normalt ville en statsministervisitt i Det Hvite Hus være en høflig skulderklapp fra verdens mektigste mann. Med et så topptungt lag, tyder mye på at den amerikanske administrasjonen føler et ansvar for Frode Bergs skjebne. Og redaktør Stormark antyder at Berg kan ha blitt trukket inn i en USA-ledet etterretningsaksjon. Nå har de ansvarlige dårlig samvittighet. Men det er ikke gjort i en fei å redde skinnet i en så vanskelig sak.

Det som taler mot teorien, er at det virker naivt å bruke en pensjonert grenseoffiser til en slik lyssky operasjon. Både Frode Berg, og de ansvarlige over ham, må ha forstått at FSB ikke ville sove i timen. Frode Berg var tross alt en offiser ved den norsk-russiske grensen i 25 år, han må hatt mange kolleger og kjente som arbeidet i etterretningstjenesten. Han var ingen vanlig turist som kom på julehandel til Moskva. Hvis dette var en etterretningsoperasjon, må de ansvarlige ha forstått at de tok en stor risiko ved å engasjere Frode Berg. Den sjansen var de kanskje villige til å ta, og håpe på at operasjonen ikke ble avslørt.

Men det gikk altså fryktelig galt. Frode Berg sitter i et fangehull i Lefortovo-fengselet i Moskva med en alvorlig spionanklage mot seg. Alt tyder på at han vil bli dømt, og kanskje venter år bak murene i et fremmed land. Han hevder at han er uskyldig. Russland og FSB foretar seg mye tvilsomt, men de arresterer neppe en uskyldig person kun for å vise knyttneven mot Norge. Kreml har ofte lovord å si om forholdet til Norge, og kremter bare irritert når Nato-øvelser pågår for nært grensen. De må ha hatt en grunn for å pågripe nordmannen. Og bakgrunnen kan altså være at Frode Berg intetanende tok med seg penger som i realiteten var betaling for innsamling av hemmelige opplysninger. Da tar FSB selvsagt mannen i gata, de ansvarlige på høyere hold sitter beskyttet på sine kontorer, enten det er i Oslo eller Washington. Og de tier.

Det er hjerteskjærende urettferdig. Hvis Berg var en uskyldig brikke i et slikt spill, har norske myndigheter et stort ansvar. Da holder det ikke at folk fra ambassaden i Moskva tar med seg noen epler og en kvikklunsj for å muntre opp livet til en fortvilt nordmann i russisk fengsel. Da må Norge ta ansvar og gjøre alt for å få Frode Berg hjem. Da må de tåle å rulle ut hele skandalen for offentligheten. For saken er i så fall mer enn pinlig og flau for den hemmelige etterretningstjenesten. Skandalen vil være fullkommen, og tjenesten kledd naken.

Seinere i uka skal utenriksminister Ine Eriksen Søreide møte Frode Bergs venner i Kirkenes. Hun bør gjør mer enn å legge ansiktet i alvorlige folder og forklare at “saken håndteres som en konsulær sak”. Det dreier seg om en lojal medborger som kanskje ubevisst har havnet i sitt livs krise.

Redaktør Kjetil Stormark skiver at deler av E-tjenesten har tradisjon for å ta høy risiko ved aktivitet rettet mot Russland. Kunnskapen om nabolandet er sviktende. En fløy i E-tjenesten bukker til alt USA ber om, mens en annen mener at også vår nærmeste allierte trenger en korreks av og til. Stormark holder det ikke for usannsynlig at Frode Bergs Moskva-tur var en norsk vennetjeneste til amerikanerne. Hvis mektige USA står bak og trekker i trådene, har saken enda større dimensjoner.

Frode Berg, hans familie og venner og et lokalsamfunn fortjener at sannheten kommer på bordet. Den kan være brutal for noen, men det er enda mer kynisk å sitte musestille og la en medborger gå til grunne i et russisk fengsel. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse