Annonse

Sviket mot våre barn

Det trengs en samfunnsdugnad for å rette opp vår manglende evne og vilje til å beskytte barn i dette landet. Vi må kvitte oss med denne skampletten. Uansett hva det vil koste.

Barn er ingen privateiendom som bare tilhører sine biologiske foreldre. De er også samfunnsborgere som har krav på samfunnets beskyttelse og vern.

 Den ene mer rystende historien enn den andre om barn som lider eller får en grusom død, er de siste ukene rullet opp i mange norske medier. Vi snakker altså i dette tilfellet ikke om barn i verdens krigssoner eller barn som opplever hungerkatastrofer. Nei, det er barn i det vi gjerne omtaler som kanskje verdens beste og tryggeste land å bo i. Det er barn i velferdsstaten Norge som får slike skjebner. Og det er altfor mange av dem.

Nå diskuteres det hvordan en ti år gammel gutt kan sulte i hjel midt i Oslo. Og vi har blitt fortalt den rystende historien om Odin på 13 år, som tok sitt eget liv, fordi han ble mobbet på skolen. I det første tilfellet er moren til tiåringen siktet av politiet. I tilfellet Odin er det nok ingen som blir straffeforfulgt.

Men disse to er bare den aller øverste toppen av et isfjell som er mye større en vi aner. Mørketallene på barn som lider, som vanskjøttes og blir utsatt for psykisk eller fysisk vold, i hjemme eller på skolen, skal ifølge Barneombudet være på flere titusen. 

Hvem har ansvaret? I absolutt alle tilfellene er det samfunnets ansvar å trygge noen av de mest vergeløse og svake. Vi kan som samfunn ikke forhindre all skade, det er selvsagt umulig.

Men et samfunn som råder over de ressursene som Norge har, kan ikke fraskrive seg dette ansvaret, og kan ikke leve med at titusener av uskyldige barn lever disse fryktelige og uverdige livene midt blant oss. Barn er ingen privateiendom som bare tilhører sine biologiske foreldre. De er også samfunnsborgere som har krav på samfunnets beskyttelse og vern.

Så hvem er samfunnet? Det er hver og en av oss, alle som observerer at barn ikke har det greit. Og selvsagt er det våre myndigheter, fra barnevern til politi og påtalemyndigheter. Mange peker nå på landets politimestere. Vi bør kanskje også peke på våre politikere, i storting og regjering. '

Norge blir av FN anklaget for gjentatte brudd på FNs barnekonvensjon, bl.a. i behandlingen av asylbarna. Det trengs en samfunnsdugnad for å rette opp vår manglende evne og vilje til å beskytte barn i dette landet. Vi må kvitte oss med denne skampletten. Uansett hva det vil koste. Vi har råd til det. For våre barns beste.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse