Annonse

Sviktende grunnlag?

Demonstrasjonene mot utbyggingsplanene for Altaelva skjedde ikke på “sviktende grunnlag”, slik Oddmund Enoksen hevder. Grunnlaget lå i et folkelig opprør mot den fullstendige overkjøringen av samisk kultur og rettigheter - og av lokal politisk motstand -  som den opprinnelig planlagte utbyggingen representerte.

Bl.a. skulle Masi demmes ned så bare spissen av kirketårnet ville synes over vannet - men kirka og alle andre bygninger ville da naturligvis være vekk. Det ville blitt en ganske gigantisk utbygging. Ingen, inkludert Oddmund Enoksen, kan vite hvilke virkninger en slik utbygging ville fått.  Men den ville etter alt å dømme vært drepende for elva og laksen. Og ville ha radert ut sentrale deler av samisk kultur, virksomhet og verdier i og omkring Masi, elva og på vidda.

Takket være demonstrantene i Stilla og Detsika, sultestreiken og bestemødrenes “sit-in” hos Gro fikk man en annen og meget begrenset utbygging, som berget både laksen i elva, Masi og områdene rundt. Aller viktigst kom der en reisning i samisk kultur, bevissthet og verdighet, med samisk språk og politiske/legale rettigheter fullt representert i landet. Den samiske fremmarsjen har vært og er en motkraft og inspirator mot den overkjøringen av Nord-Norge som fortsatt pågår med full styrke.

Intet - absolutt intet - av dette ville skjedd dersom Gjerde og Gro hadde fått det slik de ville. “Sviktende grunnlag”, Enoksen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse