Annonse
ENTUSIAST: Aps byrådsleder Kristin Røymo avbildet dagen etter en valgdebatt sist høst, der hun leverte et langt og entusiastisk innlegg om eldreomsorg. Problemet var bare at ingen til stede forsto hva hun snakket om. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Svimmel av glede

Overbegeistrede hopp og sprett-innfall egner seg dårlig som bærekraftig politikk.

Noen tok nok på seg politisk fottøy som var noen nummer for store.

Det er ingen skam å snu. Men når man har snudd seg så mange ganger som byrådsleder Kristin Røymo i Tromsø, er faren for å bli akutt svimmel overhengende.

Den nyeste u-svingen handler om Kvaløya-forbindelsen. Etter at Røymo og Arbeiderpartiet plutselig så lyset under valgkampen i høst, og med stor entusiasme kastet seg på et spontanforslag fra Høyres Øyvind Hilmarsen om tunnel over til Håkøya, han man nå ombestemt seg.

Under valgkampen var Håkøya-prosjektet både visjonært og fremtidsrettet. Nå har imidlertid Arbeiderpartiet funnet ut at «fremtidsrettet» betyr at vi må vente i 50 år på å få realisert prosjektet. 

Svimmelheten til noen av Tromsøs toppolitikere ser også ut til å avføde en betydelig eufori hos de involverte. Den slår faktisk inn hver gang Røymo og Ap snur seg. Begeistringen er like stor når de nå vil ha bru som den var da de elsket tunnelløsningen.

Nordlys kunne rapportere fra møtet i Aps representantskap torsdag at det nærmest skjedde en vekkelse blant de fremmøtte. Tvilerne ble forvandlet til troende og «da voteringen omsider skulle unnagjøres, var stemningen i lokalet nærmest euforisk», meldte Nordlys' utsendte.

Da vedtaket om bru fra Selnes ble gjort av et enstemmig representantskap, kronet man verket med å ta selfie som minne om den store lykke som hadde vederfartes forsamlingen.

Politikere snakker ofte i tunger. Det er ikke gitt verken gud eller hvermannsen å forstå hva det er de egentlig sier. Men det er ikke så ofte politiske møter ligner på religiøse halleluja-arrangementer.

I Tromsø har imidlertid ledende Ap-politikere funnet opp en form for kommunikasjon som nærmer seg det begeistret teatralske når de får ånden over seg.

Av en eller annen grunn ser det ut til at det å skifte mening utløser en indre endorfinstorm hos bl.a. byrådsleder Røymo. Fortsetter hun slik, er det like før Knut Erik Jensen dukker opp for å lage film om henne.

Det er ikke galt å være engasjert, entusiastisk eller begeistret. Ikke på noen måte. Men når den offentlig fremførte begeistringen over egen politikk tar plassen fra godt politisk håndverk og solide, velfunderte argumenter, kan det fort bære galt av sted.

Vi forventer oss politiske ledere som er grundige og saklige, legger ned seriøst arbeid og ikke jobber etter innfallsmetoden.

Dessverre har flere Tromsø-politikere enn nåværende byrådsleder vært rammet av spontanitetsviruset. Hilmarsens Håkøya-prosjekt bar f.eks. sterkt preg av slik smitte. Men entusiasmen for det visjonære forslaget var det ingenting å si på.

Da parlamentarismen ble innført som styringsform i kommunen i 2011, var det ikke vanskelig å registrere at all makten som ble samlet i byrådet preget enkelte i den politiske eliten. Noen tok nok på seg politisk fottøy som var noen nummer for store.

Når man nå går tilbake til formannskapsmodellen 1. juli, er selvsagt ikke det alene noen garanti om grundigere politiske prosesser og skikkelig håndverk.

Jobben blir å finne det riktige balansepunktet mellom administrasjonen og det politiske nivået. Fagfolk må lyttes til, men skal selvsagt ikke følges slavisk. Begge nivåer trengs for å komme frem til gode beslutninger.

Det er lov å være blid. Men overbegeistrede hopp og sprett-innfall egner seg dårlig som bærekraftig politikk. Noen av Arbeiderpartiets fremste tillitsvalgte i Tromsø har her et betydelig potensial for utvikling og forbedring – dersom man ønsker å unngå stadig nye og krappe, politiske slalåmsvinger.

Det er grunn til å tro at velgerne vil sette pris på at dette opphørte.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse