Annonse

Sykehus for milliarder

Bent Høie bør nå kikke nordover og sikre at Helse Nord ikke låner seg over pipa.

Bent Høie bør nå kikke nordover og sikre at Helse Nord ikke låner seg over pipa

Onsdag kommer styret i Helse Nord sammen for å vedta investeringer for svimlende 12 milliarder kroner. Investeringsplanen fram til 2022 omfatter bygninger, medisinsk utstyr, IKT-løsninger og mange andre investeringer. Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, karakteriserer investeringene som historisk høye. Han innrømmer overfor Nord24 at situasjonen er krevende, også i forhold til drift. 

På spørsmål om disse gigantinvesteringene vil gå utover pasientene, svarer Vorland: «Ja, i den forstand at vi må bli enda bedre til å prioritere og sikre at de sykeste får behandling først.» Budsjettene må gå i balanse. Da kan det bli mindre til drift. Hittil har budsjettene økt og direktøren håper at det ikke vil gå for mye utover pasientene. Med de siste tiårenes erfaringer fra sykehusdrift, er svarene fra Vorland ikke betryggende. Å prioritere høres forlokkende ut. I praksis innebærer det at noen ikke vil få, eller får utsatt, sine operasjoner.

Burde staten heller holdt lokalene og latt helseforetakene konsentrere seg om driften? Tanken har vært luftet. Den innebærer noen fordeler, men trolig også nye ulemper. En sentral eiendomsforvalter, et slags Sykehusbygg, vil måtte prioritere over hele landet. Hvem skal få nye bygg de neste årene og hvor stor husleie skal de betale? Da er det tross alt kanskje bedre å være herre i eget hus og kunne prioritere nybygg regionalt. Det var mye av tanken med de regionale helseforetakene.

Spesialisthelsetjenesten måles i forhold til krav som ikke alltid er mulig å forene. Blir pasientkøene for lange, blir det kjeft å få. Settes det inn ressurser for å ta unna køene, blir det også kjeft å få, for da bruker sykehusene for mye penger. Det innebygde dilemmaet mellom krav til økonomisk kontroll og et faglig begrunnet ønske om å hjelpe flest mulig, har blitt skjerpet de siste årene. Når UNN og de andre sykehusene i nord nå også skal tynges av ekstra store låneavdrag og renter, er det ikke vanskelig å spå at disse vanskelighetene bare vil øke. Da Jonas Gahr Støre var helseminister økte han rammene for sykehusenes låneopptak. Bent Høie bør nå kikke nordover og sikre at Helse Nord ikke låner seg over pipa.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse