Annonse
Min kjære sykkel like etter at jeg fant den igjen. Nå er den sannsynligvis borte for alltid. Kanskje har den allerede fått et nytt hjem hos en tarvelig og skruppelløs heler.

Sykkeltyveri er svineri

Søndag formiddag ble en mann i 20-årene tatt på fersken mens han prøvde å stjele en sykkel ved Fjellheisen. Eieren tilkalte politiet, men hadde innen de ankom bestemt seg for ikke å anmelde saken, uvisst av hvilken grunn.

Hadde jeg kunnet bevise at fyren var skyldig, ville jeg anmeldt han tvert, og så sprettet ei flaske sjampis hvis han hadde blitt dømt.

For noen år siden hadde jeg en lignende opplevelse. Jeg hadde akkurat bygget meg ny og lett jobbsykkel med mange gromdeler, da den en kveld forsvant fra gårdsplassen min. Tilfeldigvis var den første snøen kommet, så jeg kunne følge hjulsporet et godt stykke. Ikke helt hjem til tyven, men til en han hadde vært innom, som var grei å fortelle meg hva jævelen heter. Etter iherdig detektivarbeid klarte jeg et par dager senere å oppspore han. Han var overraskende samarbeidsvillig, og kom samme kveld hjem til meg med sykkelen. Da tok jeg han i handa og takket han.

I fjor kjøpte jeg ny og enda bedre jobbsykkel. I sommer ble også den stjålet, faktisk to ganger. Første gangen fant jeg den igjen utenfor en sosialbolig i et belastet strøk i nordbyen. Tyven viste seg å være samme person. Nå kan man se for seg at jeg angret på å ha vært så snill den gangen, men slik var det ikke. Vi skværet aldri opp i den forstand, jeg var bare overlykkelig over at sykkelen var kommet til rette. Hadde jeg kunnet bevise at fyren var skyldig, ville jeg anmeldt han tvert, samt sprettet ei flaske sjampis hvis han hadde blitt dømt. Han er yrkeskriminell, og det er på ingen måte et akseptabelt levebrød.

I tilfellet ved Fjellheisen var altså en politipatrulje på åstedet med noen så sjeldent som en beviselig skyldig sykkeltyv, men takket være en bløthjertet / engstelig eier, måtte de la han gå. Jeg tipper han hadde seg et lite femminutt før han jaktet videre.

Sykkeltyverier er slett ikke et nytt fenomen her i byen, men har takket være stadig flere dyre elsykler blitt en voksende og lukrativ geskjeft. Politianmeldelser blir rutinemessig henlagt, og stjålne sykler kommer sjelden til rette. Alle som kan, bør benytte enhver anledning til å stikke kjepper i hjulene for tyvene, om så i bokstavelig forstand. Det hjelper ikke at “kundegruppen” deres er de virkelige skurkene, man stopper dem ikke ved å la dem slippe unna straff.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse