Annonse
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Syklistanarki i Tromsø

De utsetter selvfølgelig fotgjengerne for fare, men den tanken synes ikke å slå dem. De er jo godt sikret selv...

Ja, jeg vet at det er tillatt å sykle på fortauene i Tromsø. Slik bør det være. Men det er ikke tillatt å sykle fortere enn gangfart. Vil du holde høyere hastighet, må du velge kjørebanen. 

På min 15 minutters spasertur langs Dramsvegen på vei til jobb opplever jeg hver dag at det kommer blant annet godt voksne menn på 90 kg iført hjelm, refleksvest og sikkert all verdens annen beskyttelse for å sikre seg selv, susende alt for fort langs fortauet. Bilene er til hinder for dem og for å slippe å redusere tempoet velger de fortauet.

De utsetter selvfølgelig fotgjengerne for fare, men den tanken synes ikke å slå dem. De er jo godt sikret selv… Hvor mange av dem har ringeklokke på sykkelen? Det er påbudt, men tøffingene ville sannsynligvis ikke brukt ringeklokka uansett. Rollemodellene som sykler Tour de France bruker ikke slikt…

I dag gikk en innvandrerfar med tre små barn foran meg langs fortauet. De gikk i bredden (noe de selvfølgelig var i sin fulle rett til) og opptok dermed det meste av fortauet. En syklist passerte meg «i hundre» og passerte deretter de fire på den knappe meteren hun hadde å gå på uten å redusere farten og uten å plinge.

Er det OK at alt for mange syklister får lov til å opptre på denne måten? Ja, det er åpenbart det, for ingen bryr seg.

Til Tromsø kommune:  Hva med en holdningskampanje rettet mot syklister?

Til politiet:  Dere kunne med fordel vri noe av ressursbruken bort fra kontroll av bilførere og over mot syklisters adferd. 

Til deg som er forelder: Du er uansvarlig når du lar ditt barn ferdes alene langs fortauet på Dramsvegen.  (Antagelig vet du det, men har ikke noe valg).

Til deg som sykler uansvarlig:  Hvordan vil din familieøkonomi påvirkes når du blir dømt til å betale millionerstatning etter å ha meid ned en person på din ville ferd?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse