Annonse
Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) har kommet fram til en felles politisk plattform, som skal danne grunnlag for regjeringssamarbeidet de neste fire årene. Her på Hotel Jeløy Radio i Østfold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Syltynt om Nord-Norge

Den nye regjeringserklæringen inneholder en klar og tydelig strategi for pelsdyr, men ikke for Nord-Norge.

Venstres snuoperasjon er fullført, og partiet går inn i regjering sammen med Høyre og sin gamle erkefiende, Fremskrittspartiet.

Fra nå av består regjeringen av Høyre, FrP og Venstre. Erna Solberg sier selv at hun håper også KrF slutter seg til den borgerlige regjeringen etter hvert.   

Den nye blå-grønne regjeringen er konkret på en lang rekke områder, og går detaljert til verks både når det gjelder pelsdyr og Nasjonalgalleriet i Oslo, men når det kommer til den delen av landet som utgjør nesten 40 prosent av landarealet, er det dessverre tynn suppe.

De nordnorske rådgiverne har jo forsvunnet ut av regjeringsapparatet. Og kanskje man rett og slett ikke hadde et norgeskart for hånden på Jeløya.

Dette er noen av grunnene til at varsellampene bør blinke i Nord-Norge:

1.I valgkampen var Nasjonal Transportplan fram til 2029 selve gullkortet for Erna i nord. Her ble det lovet store satsinger både på vei og flyplasser i nord. Nå har kanskje de økonomiske realitetene innhentet statsministeren. Hun vil «etterstrebe å følge opp mål og ambisjoner i NTP». Det høres ut som fluktruten fra en altfor kostbar transportplan allerede er klar.

2.Regjeringen har nettopp gjennomført en regionreform som har ført til et historisk høyt konfliktnivå i nord. Men erklæringen inneholder ikke en eneste tanke konkret tanke om hvordan regionene Nordland og Troms/Finnmark kan fylles med innhold, eller hvilken statlig makt eller funksjoner som skal flyttes ut av Oslo. 

3.En fiskeri- og kvotepolitikk som provoserer og setter kystsamfunn i kok, skal åpenbart videreføres. Det åpnes nå for å strukturere vekk store deler av den minste kystflåten under 11 meter, til tross for mange og sterke advarsler fra nord.

4. Det finnes ingen konkrete eller forpliktende målsettinger om å redde fjordene i Nord-Norge fra de stadig mer åpenbare og alvorlige miljøkonsekvensene av lakseoppdrett. I stedet skal det stimuleres til «flere lokaliteter og økt vekst». Nok en gang en blank seier til næringsinteressene.

5.Fravær av perspektiver om dialog med vårt naboland Russland, i en tid hvor amerikanske generaler reiser rundt i Norge og snakker om at det snart blir krig, noe vi bør ta på alvor når det kommer fra den kanten. Barentssamarbeidet, som fyller 25 år denne uken, er ikke nevnt med et ord.

6. Jeløya er jo langt mot sør. Det kan være grunnen til at man på 84 tettpakkede sider i erklæringen kun finner seks små, summariske og intetsigende linjer om nordområdene. Det finnes også noen vage selvfølgeligheter om Norge som havland. Men i sum helt visjonsløst, slik at det nå er klart for alle at nordområdene ikke er denne regjeringens viktigste nasjonale og internasjonale strategiske satsingsområde. Solberg er i ferd med redusere nordområdene til et regionalt anliggende for landsdelen.

7. Flybillettene på kortbanenettet i landsdelen når stadig nye høyder. Men regjeringserklæringen inneholder ingen tiltak for å få prisene ned, og ikke et ord om å legge til rette for konkurranse og flere aktører innenfor luftfart i nord.

8. Det skal lages jernbaneplan i sør sammen med Danmark og Sverige, men altså ikke med Finland, som ønsker jernbane mot havet i nord og vest. Jernbane i Nord-Norge er ikke nevnt med et ord, til tross for det øvrige fokuset på klimavennlig transport. Her har i allefall Venstre i Nord-Norge gått på et smertelig nederlag.

9.Når det gjelder klimatiltak innenfor samferdsel og transport, synes det å være en ren storbylogikk som legges til grunn. De som bor i distriktene og ikke kan gjøre nytte av fordelene med el-bil eller kjøre tog, kan imidlertid se frem til dyrere diesel.

10.Den fatale beslutningen om å utradere et helt lokalsamfunn på Andøya, står fast. Det gis ingen løfter om å stanse den meningsløse nedleggelsen av flystasjonen, som har skapt raseri i en hel landsdel.

11.Jeløya-erklæringen freder Lofoten, Vesterålen og Senja fra konsekvensutredning om olje og gassvirksomhet de neste fire årene. Det vil være gode nyheter for mange, også i nord. Men regjeringen tilbyr ikke noe alternativ for industriell utvikling. Det synliggjøres ingen konkrete amisjoner om å understøtte næringsutvikling i landsdelen.

Kort oppsummert ligger det meste til rette for en kontinuerlig fortsettelse av Senterpartiets folkefest i nord frem mot 2021. Og Arbeiderpartiet burde ha gode kort på hånden, om Jonas Gahr Støre nå kjenner sin besøkelsestid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse