Annonse

Sylvilismen

Når hadde vi sist en politiker som så til de grader virker splittende i folket, ja sågar innad i familier?

Ser vi framveksten av en ny isme her i landet? Likerklikk på Facebook og de rene hallelujarop i kommentarfeltene kan tyde på det. Jeg registrerer at enkelte som ikke hiver seg på, men snarere er skremt over denne bølgen, foretar opprydning i den nettbaserte vennelista. De orker ikke mer av den nesegruse beundring for vår tids vekkelsespredikant. Undertegnede kunne nok også føle seg fristet til enkelte strykninger, men tar i stedet sjansen på det motsatte. Om noen i menigheta syns jeg pisser i alterringen; «feel free to unfriend!». Jeg bekjenner meg nemlig ikke til Sylvilismen.

Om morgenen tirsdag 20/3, inntok hun sin prekestol, ikke først og fremst for å proklamere sin avgang som justisminister, men for å ikle seg martyrrollen og spre sitt frelsesbudskap. Hun klemte til fra første linje: «Siste uke har vi sett utrulig mye ondskap i Norge». Det levnes så liten tvil om hvem som har blitt utsatt for denne ondskapen når hun legger ut om hvor tungt det har vært for henne og hennes nærmeste. Her vises det ingen forståelse for om noen, grunnet hennes famøse FB-postering og all hatretorikk som derav fulgte i kommentarfeltene, skulle få vonde assosiasjoner til den verste terrorhandling på norsk jord siden krigen. Fra fjern og nær i tilhengerskaren hører vi fy-ropene mot dem som «drar 22. juli-kortet». Hovedpersonen selv trekker foran et samlet norsk pressekorps fram sitt ess. Det er jo hun som er offeret.

I neste åndedrag kommer det så «.., men vi har også sett utrulig mye godhet.» Godheten er åpenbart all støtten hun har fått, synliggjort bl.a. gjennom blomsterhavet hun poserte foran, fra alle dem som mente at hun hadde gjort helt rett, altså de som beklaget at hun hadde beklaget. Hvor dypt hennes unnskyldning satt, fikk vi også til fulle demonstrert da hun etterhvert ga verbale spark til kreti og pleti. Viktigst var det å få fram at Jonas Gahr Støre var uegnet til å være statsminister, en katastrofe for landet. Det må hun gjerne mene, men dette blir altså utbasunert akkurat idet «den angrende synder» fratrer sin post fordi Stortingsflertallet ikke lenger har tro på hennes evner som justisminister.

«En surrealistisk uke», fortsetter hun, «der et Facebook-innlegg, som jeg beklaget, har omgjort norsk politikk til en barnehage.» Himling med øynene er ikke langt unna og igjen mer enn aner man manglende innlevelse i hennes unnskyldning. Midt i den infantile suppa er det nettopp hun som har en viktig oppgave, nemlig å opptre voksent.

«Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten», kommer det så fra samme person som på direkte-TV taler i fri dressur. I hennes verden er nemlig det å bli motsagt det samme som et angrep på ytringsfriheten. Egen toleranse for andres meninger viste hun jo til fulle da alle partier utenom H/FrP stemte ned forslaget om å endre praksis ved inndragning av statsborgerskap. Det var dette «barnslige» Stortingsflertallet som fikk «the adult in the room» til å poste sin helt uhørte og usanne påstand på FB. Tør jeg spørre hvem som ikke er ferdig med trassalderen?

Ytringsfrihet er ikke ensbetydende med at dine uttalelser ikke får følger. Ordene er en politikers redskap, og dersom de ikke faller i god jord, kan det føre til tap av gjenvalg eller at man ikke engang blir renominert av eget parti. Ufordelaktig og usann omtale av egen arbeidsgiver kan også være saklig grunn for oppsigelse. Nå var det en justisministers ordvalg som var utslagsgivende for at et Stortingsflertall ikke lenger hadde tillit til henne i den stillingen. Likevel står det henne fritt til å fortsette å tale tett fra levra slik hun selv har bedyret, om enn i et annet forum, men glem aldri at «words matter»! 

Den avsatte statsråd forsikrer at hun tar avstand fra ekstremister. Vel kan det være litt av hvert å lese både her og der, men det kan da ikke være tvil om at de samme ekstremisters grums er kraftig overrepresenterte i kommentarfeltet på hennes egen FB-side eller blant dem som støtter henne på annet vis. Gir ikke det grunn til et ørlite tankekors?

Motbøren hun selv fikk mot meningsinnhold og virkemidler, kalte hun gjentatte ganger for forsøk på knebling. Man skal ikke være blind for at harde angrep, latterliggjøring og grove karakteristikker kan bringe de mindre hardhudete til taushet, men hva gjør hun så selv, denne selvutnevnte høye beskytter av ytringsfriheten? Hovedfienden Jonas Gahr Støre og AP får så busta fyker ved enhver anledning. Undertegnede er forøvrig ikke så rent lite frustrert over dem selv i øyeblikket for at de sa ja til ACER, men for de fleste av oss er det heldigvis langt til det hatet som skyller over dem fra bekjennere av sylvilismen. I nevnte tilfelle burde jo deres ledestjerne tvert om være fornøyd med AP siden de støttet FrP i denne suverenitetsavståelsen til EU. Det er tydeligvis ikke engang en formildende omstendighet. Polariseringens mester nører heller oppunder en hatretorikk vi av erfaring burde vite er veldig farlig. Når hadde vi sist en politiker som så til de grader virker splittende i folket, ja sågar innad i familier?

I sylvilismen står altså annerledes tenkende på terroristenes side, er barnslig eller de mangler ryggrad, er uten styring eller vei videre De siste tre var karakteristikken hun tildelte KrF etter at heller ikke de lenger hadde den nødvendige tillit til henne. Hvem var det forresten som kom med høyttravende prat om ytringsfrihetens kår under meningsmotstanderes simple angrep?

Pressekonferansen ble avsluttet med forsikringer om at hun ikke ville forandre seg. Hun ville sette partiet, regjeringa, landet og ytringsfriheten framfor seg sjøl for å beholde sin integritet, så fikk heller resten fortsette å operere i en barnehage. Til alle dere sylivilister som kjøper hennes retorikk og ser henne som landets frelser; Jeg beklager, men denne personen blir aldri min Messias.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse