Annonse
Et godt råd til regjeringen er å trekke gravemaskinen tilbake. La fundamentene til symbolgjerdet på Storskog stille og rolig snø ned i vinter. Pynt dem med blomsterpotter neste vår. La Snøhetta tegne et nytt velfungerende, inviterende og vennskapelig grensebygg på Storskog. Foto: Stian Hansen, Finnmarken

Symbolgjerdet på Storskog

Det nye grensegjerdet som bygges ved Storskog vil ikke stanse noen. Men det vil fyre opp under nettopp det bildet FSB og Putin-regimet ønsker at russiske borgere skal få av vesten, skriver Thomas Nilsen.

En bauta over en symbolpolitikk basert på sviktende kunnskap, utenrikspolitisk dumskap og latterlig forståelse av fysisk sikring.

En 200 meter lang bauta over norsk utenrikspolitisk dumskap bygges nå ved grensen til Russland.

Ved Storskog i Finnmark er gravemaskinene godt i gang med å grøfte for fundamentene til det som skal bli et 3 ½ meter høyt sikkerhetsgjerde. En port skal kunne lukkes slik at Europavei E105 mellom den russiske grensestasjonen Borisoglebsk og kontrollpunktet på Storskog kan stenges. For å stå bedre rustet til å kontrollere hvem som tar seg inn i riket, skriver justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) i en pressemelding.

Vent litt. Tror virkelig statsråden, den første til å smykke seg med tittelen beredskapsminister, at et 200 meters gjerde vil stanse en desperat flyktning? Et menneske som  rømmer fra bombehelvete i Aleppo, har betalt en menneskesmugler gjennom Russland, sluppet forbi piggtråden til den strengt bevoktede grensesonen av FSBs vakter. Selvsagt vet Anundsen at det norske gjerde ikke stanser noen. Selv den mest mørkredde og dårlig skodde flyktning fra et snøfritt Midtøsten eller nord-Afrika vil fint klare å gå rundt det 200 meter korte gjerde. Personer i terrenget er som kjent mye vanskeligere å kontrollere. Det er for øvrig et helt utenkelig senario at FSB vil risikere at migranter blir stående mellom det russiske sjekkpunktet og den norske grenselinjen.

Symbolgjerde: La oss like godt kalle gjerdet med sitt rette navn. En bauta over en symbolpolitikk basert på sviktende kunnskap, utenrikspolitisk dumskap og latterlig forståelse av fysisk sikring. Anundsen har et sterkt behov for å vise handlekraft etter at 5500 migranter kom syklende til Norge i fjor høst.

Schengenkrav: Symbolgjerdet som nå reises er dessverre et tegn på fortsatt fravær av handlekraft. Schengen-samarbeidet krever at Norge har et god kontroll på Storskog. På lik linje med Gardermoen og andre flyplasser og havner med trafikk til-og-fra land utenfor Schengen. Sjekkpunktet på Storskog ble bygget tidlig på 90-tallet og er, med en liten utvidelse for få år siden, dimensjonert for under halvparten av dagens ordinære trafikk. Siste kapittel i regjeringens politiske plattform lister 12 punkter som omhandler Nordområdene. Det eneste av disse som lover et fysisk byggeprosjekt er utvidelse av kapasiteten ved Storskog. Hadde regjeringen fulgt opp sin egen lovnad ville mye av kaoset og de provisoriske arbeidsforholdene for politiet under migrasjonskrisen i fjor høst vært unngått.

Ansvar: Her skal vi ikke alene skylde på Anundsen. Det er Utenriksminister Børge Brende som er ansvarlig for regjeringens samlede Nordområdepolitikk. Særlig i spørsmål som angår Russland. Brende ble allerede høsten 2013 godt orientert om det akutte behovet for en kraftig utvidelse av fasilitetene på Storskog. Han valgte å gjøre ingen ting.

Komplisert nabo: Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen har helt rett når han beskriver Russland som en komplisert og krevende nabo. Gjennom mange tiårs samarbeid over grensen i nord vet Rafaelsen hva han snakker om. Det kan være gode grunner for Børge Brende til å vise Moskva en kald politisk skulder på grunn av det nye, skremmende sikkerhetspolitiske bildet i Europa. Men å møte det russisk folk med et kaldt metallgjerde tjener ingens sikkerhet. Tvert i mot. Det vil fyre opp under nettopp det bildet FSB og Putin-regimet ønsker at russiske borgere skal få av vesten. Et høyt gjerde på Storskog blir et flott arkitektonisk uttrykk overfor Olga og Ivan som viser ekskludering og fiendtlighet. Heldigvis har ikke FrP-statsråden foreslått at de fire millioner kroner gjerde koster skal bompengefinansieres av russiske grensekryssere på handletur til Kirkenes.  

Piggtrå: FSB har de siste årene forsterket sin 196 kilometer lange piggtråd mot Norge. Ved kontrollposten inn til grensesonen ble det for tre år siden satt opp dobbelt gjerde med ny kameraovervåking. Nylig ble det rullet ut en tredje barriere med piggtråd langs bakken og sandgaten som skal avsløre fotspor er utvidet. Hvorfor? Selvsagt er ikke FSB bekymret for storstilt ulovlig innvandring fra Norge. Piggtråden har samme funksjon i dag som under den Kalde Krigen; skremme egne borgere fra det som måtte være på andre siden.  Gjennom Norges 15 år lange Schengen-medlemskap har det vært fire kjente tilfeller hvor personer tatt seg over grensen. Det siste tilfellet var sent i fjor høst da en dårlig skodd kineser kom tuslende i den nordlige sektoren.

Ivanov: Russlands tidligere forsvarsminister Sergej Ivanov fortalte under sitt besøk i Oslo i 2006 at grensegjerdet i nord ikke lengre vil bli vedlikeholdt. Norge er en god nabo, kunne forsvarsministeren forsikre. Ivanov snakker for øvrig litt svensk, noe han lærte i tiden som Vladimir Putins KGB-kollega. Og ja; dette er den samme Sergej Ivanov som for få uker siden fikk sparken fra jobben som Putins stabsjef.

La det snø: Det er ikke Norges oppgave å bygge FSBs fiendebilde av vesten. Et godt råd til regjeringen er å trekke gravemaskinen tilbake. La fundamentene til symbolgjerdet på Storskog stille og rolig snø ned i vinter. Pynt dem med blomsterpotter neste vår. La Snøhetta tegne et nytt velfungerende, inviterende og vennskapelig grensebygg på Storskog. Selvsagt med den innebygde kontrollfunksjonen Schengen-avtalen krever.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse