Annonse
KORONA: Stabilt vær og fine temperaturer har lokket solhungrige nordlendinger til det som etter hvert ble kalt «Nordens riviera». Men i sommer blir det ingen strøm av nordmenn til Norrbotten. Foto: Nordlys arkiv

Synd for søta bror

Det er synd for søta bror, men dette er en riktig avgjørelse av regjeringen. Smittevernet må gå foran alt annet.

Dette er en riktig beslutning fra regjeringen. Smittevernet må gå foran alt annet.

Siden slutten av 1950-tallet har forfrosne nordlendinger valfartet til Norrbotten på sommeren. Da bilen ble allemannseie, ble det raskt fullt av telt, campingvogner og biler med registreringsskilt fra Nordland, Troms og Finnmark på campingplassene ved øvre del av Bottenviken. Stabilt vær og fine temperaturer lokket solhungrige til det som etter hvert ble kalt «nordlendingenes riviera».

I sommer blir det ingen strøm av folk fra Nord-Norge til Piteå, Skellefteå eller andre byer i Nord-Sverige. Fredag sa regjeringen nei til å åpne grensen til Sverige, med unntak av Gotland. Norrbotten var nær ved å bli godtatt, men det ble altså nei fra myndighetene.

Dette er selvsagt trist både for svenskene og for nordmenn som gjerne ferierer i Sverige. For svensk reiseliv er norske turister god butikk. Men det er en riktig beslutning fra regjeringen. Smittevernet må gå foran alt annet.

Svenskene valgte en annen strategi enn Norge, da koronaviruset angrep. Mens vi stengte ned store deler av samfunnet i to måneder, var det mer eller mindre business as usual hos broderfolket. Konsekvensen ble at smitten spredte seg med rekordfart, og spesielt ille har det vært i Stockholms-området. Den svenske strategien førte til at Sverige i slutten av mai var det landet i verden som hadde flest korona-døde, i forhold til folketallet.

Mens den norske regjeringen raskt tok føringen i kampen mot viruset, basert på faglige råd, var situasjonen motsatt i Sverige. Der ledet fagfolkene an, med en etter hvert så kjent statsepidemiolog i førersetet. Formålet var å utvikle såkalt flokkimmunitet, og det har hatt sin pris. Tallet på døde nærmer seg nå 5000. I Norge er antallet 242.

Smittefaren i Sverige har gjort landet ganske isolert. Svenskene er ikke velkomne som gjester overalt lenger, og myndighetene i en rekke land fraråder reiser dit. I Norge må man i karantene etter et eventuelt besøk i nabolandet.

Utenriksminister i Sverige, Ann Linde, er bekymret for det nordiske samarbeidet, når myndighetene i land som Danmark, Finland og Norge fraråder reiser til Sverige. Ved å stenge grenser risikerer man å skape dype sår, uttaler hun til Dagens Nyheter.

Men svenskene kan takke seg selv for situasjonen de har havnet i. De har valgt en strategi som har gjort dem svært sårbare for smitte, og nå også for en økonomisk smell for reiselivet. Norske myndigheter kan ikke gi klarsignal til at tusenvis av nordmenn reiser over grensen og kommer tilbake med koronasmitte og covid-19.

At feriegjestene uteblir, er synd for søta bror, men når viruset og smitten en gang er under kontroll, vil det være duket for igjen å nyte sol og sommer på «nordlendingenes riviera».

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse