Annonse
Et ekte og levende kulturminne er blitt erstattet av en kunstig replika, skriver Stein P. Aasheim og andre tidligfere fangstfolk om hytta på Austfjordnes, slik den nå framstår. (Foto: Marcos Porcires)

Sysselmannen bak hodeløs fjerning av kulturminner på Svalbard

Brødtekstbilder: 
Fangsthytta på Austfjordnes før og etter restaureringa. (Foto. Marcos Porcires)
Vi må tro det var godt ment, men resultatet framstår rett og slett som tankeløst. Verdifull kulturhistorie har gått tapt for alltid.

Austfjordnes på nordsiden av Spitsbergen har en særstilling i fangsthistorien på Svalbard. Ingen annen fangststasjon har vært i kontinuerlig bruk over en så lang periode av så mange forskjellige fangstfolk som Austfjordnes. Det er den eneste fangststasjonen på Svalbard som fortsatt lånes ut til fangstovervintring.  Inntil nå har stedet representert en unik dokumentasjon på en utvikling gjennom snart 100 år. Ikke noe sted har overgangen fra før-krigsårene til moderne fangstovervintring vært gjenspeilet bedre enn på Austfjordnes. Alle spor er nå borte.

Sysselmannen har, i samråd med Riksantikvaren ,”tilbakeført” Austfjordnesets stue til å ligne mest mulig på det bygget som Georg Bjørnnes satte opp i 1930-årene. For å få til det har de revet ut alt som var og erstattet det med noe som ligner på det som sto der før krigen. Et ekte og levende kulturminne er blitt erstattet av en kunstig replika.

Minnene og fortellingene fra 27 fangstmenn og –kvinner, nesten 50 år med fangsthistorie, ligger nå nedsnødd i en søppelhaug utenfor hoveddøra på Austfjordnes. Der ligger soverommet og kjøkkenet som Finn Berntsen laget på 1970-tallet. Han var den første som tok opp arven etter Bjørnnes, og reddet trolig det gamle bygget fra å falle sammen. Senga til Atle Midttømme fra 80-årene er røsket ut sammen med hyllene og skapet hans. 12-voltsinstallasjonene, skapdørene og tørkestativet til Trond Løkke er søppel, og barnesengene til Aasheim-familien er revet ned og omgjort til fyringsved. Selv stuevinduet som Sysselmannen selv satte inn er fjernet.

Austfjordnes var en historiebok i hytteform. Å utforske bokhyller og skuffer og kjøkkeninventar, brødoppskrifter, kart og alt annet som hang på veggene, og hadde samlet seg gjennom årene, alt dette var i seg selv et eventyr som inspirerte til historiske refleksjoner. Nå er alt sammen borte, eller vilkårlig henslengt i nedrimete pappesker. Nå er det ikke en eneste historie igjen.

I stedet er det konstruert et sterilt, sjelløst liksom-kulturminne anno 1930. Hvis det var et tidsbilde fra Bjørnnes-tida Sysselmannen ville ha, kunne man like gjerne ha satt det opp på en museumstomt i byen. Det kulturminnet som sto der, som dokumenterte etterkrigsårenes fangstutvikling, det er borte.

Sysselmannen skriver i hytteboka at nå er snart alt på plass for å ta imot nye fangstfolk. Men hva slags fangstfolk vil de egentlig ha? Ved siste utlysning ble kravene til søkerne håndhevet slik at ingen kvalifiserte. Er det museumsbestyrere man ønsker?

Hvordan forestiller Sysselmannen seg fangsthverdagen på Austfjordnes etter dette? Hva skjer når du får fett og blod fra revepelsingen på de fine pappveggene. Hva hvis man ser at det hadde vært nyttig med en krok i taket eller en hylle på veggen? Kan man installere lamper og ledninger på kulturminneveggene? Kulturminnevegger som vel og merke ikke stammer fra Georg Bjønnes, men bare er moderne snekkerarbeid som ligner på 30-tallet.

Vi må tro det var godt ment, men resultatet framstår rett og slett som tankeløst. Verdifull kulturhistorie har gått tapt for alltid.

Skrevet av tidligere fangstfolk på Austfjordnes:

Marcos Porcires og Tina Dahl (2005-2006)
Stein P. Aasheim (2002-2003)
Trond Løkke (1995-1997)
Pål Remen (2017-2018)

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse