Annonse

Systemkollaps i forsvaret

– Det er mange år siden system-kollapsen i forsvaret var et faktum og nå får vi for alvor se konsekvensene, sa Kjell Gunnar Myrseth ved Andøya flyplass.

Det kan virke som at situasjonen i forsvaret ikke er allmenn kjent. Jeg må innrømme at jeg er blant de som ikke har visst hvor ille det faktisk er. To av de beste enheten i forsvaret, Orion og MTB-våpenet er under konstant press. Ikke bare er Norges forsvar avhengig av verdens beste personell, som begge er annerkjente, men ingen andre kan måle seg i beredskapsdyktighet.

Behovet for beredskap er økende, og kommer til å øke til det uante, når store deler av verdens handelsflåte nå legger om sitt seilingsmønster. Ingen politikere ser ut til å ta høyde for dette. Hvorfor? Det finnes faktisk ingen grunn til å flytte Andøya flystasjon og det finnes ingen grunn til å legge ned MTB-våpnet. Likevel settes store ressurser inn for å finne argumenter. Dette følger det samme mønsteret som regjeringen viser også i sivile saker, bestem først og finn argumentene senere. Men hva skjer når man ikke finner argumenter…?

Er det så ufattelig vanskelig og bare innrømme at man tok beslutningen fordi man trodde på en lobbyist eller fordi man rett og slett ikke evner å sette seg inn i alle sakene som blir tatt opp i stortinget?

Interne kilder i Forsvaret forteller om en generell personellkrise, uavhengig av beslutninger om flytting eller nedleggelse av avdelinger. Forsvaret har strevd med alt for lite folk i alt for mange år, så de som fremdeles gjør en innsats jobber mye mer enn de burde uten å få noe særlig igjen for det. Spesielt i Sjøforsvaret og på Andøya ser man en økende frustrasjon etter en omfattende omorganisering for 2 år siden. Folk blir frustrert og demotivert, og mange har blitt utbrent og sykemeldt. Dette igjen øker risikoen for at det samme skal skje med de enda færre som blir stående igjen på jobb.

- Og dette har vi vært med på å bestemme, sa en gruppe politikere som ble personlig briefet av offiserer på MTB i fjor.

De vet ikke hva de er med på å bestemmer og de er mennesker vi har valgt til å styre landet. Hvem som helst kan bli politiker og bestemme at viktige deler av samfunnet skal termineres. Faktum er at disse ikke oppsøker kilder til forelagt informasjon eller fagepersoner. Samtidig krangler samtlige parti om bompenger i Oslo og Bergen. Det er et enkelt budskap, nei til bompenger for det liker velgerne å høre.

– Det er viktig at alle partiene nå går sammen og reverserer nedbyggingen av forsvaret.

Det er ikke et tankekors at mannskap med nødvendig kunnskap og fartstid rømmer fra flyene og båtene våre, at den norske marinen bare har 4 overflatefartøy som er uegnet for operativ tjeneste og at beredskapen i nord trappes ned, det er et faktum, det er krise på lik linje med klimakrisen. Tankekorset er hvorfor dette skjer? Kanskje ligger svaret i en undergravelse av norsk basepolitikk? Er dette gjort med overlegg for å gi NATO en større plass?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse