Annonse
RYDDING I HYLLENE: I vår ba helseminister Bent Høie kjøpmennene rydde i hyllene for å få vekk godteriet. De var villige til det, var gladmeldingen. Flere måneder senere er veggen i butikkene fortsatt tapetsert med smågodt. Foto: ANB

Ta deg en bolle, Høie!

Helseministeren ba kjøpmennene rydde i butikkhyllene. Så skjedde ingenting.

Jeg garanterer en ting: Også Rema-Reitan og matvarekolleger har fått med seg hvor skadelig sukker er.

Nei, tuller selvsagt. Det med bollen er bare en flåsete overskrift fra journalisten.  Jeg vil vel aldri be selveste helseministeren  spise hvetebakst proppet med sukker og raffinert mel.I allefall ikke en bolle med ekstra sukkerdose i form av syndige sjokoladebiter. 

Helseminister Bent Høie har varslet at kamp mot sukkeret er i gang. Vi vet det er på høy tid. Det har vært mange års politisk unnfallenhet for å få ned sukkerforbruket blant det norske folk. Høie skal ha ros for at han tar tak. Metoden skal være dialog og samarbeid. I vår kontaktet han Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop - og ba dem være med på kampen mot sukker-terroren i butikkene. Høie har sett seg grundig lei på det som foreldre utsettes for i kassaområdet i matbutikkene våre der godteriet er plassert i masehøyde. Så ender vi opp med å kjøpe sjokkis til poden på en helt vanlig mandag.  

Sweet, Høie. Men det er først og fremst en norsk utgave av Nanny 911 vi trenger når vi står i kassakøen og  innser at vi har glemt å oppdra egne sukkeravhengige unger. Om vi for alvor vil ha ned nordmenns sukkerinntak, kreves mer enn en vennlig samtale om litt rydding i hyllene. Jovisst sa dagligvareeierne at de lyttet til ministeren. Men de har vært like ulydige som en gjennomsnittlig norsk 15-åring når man ber dem rydde på rommet.  Når var det villigheten skulle omsettes i praksis?  Hvem kommer til å flytte på det først? Norgesgruppen? Coop? Rema? Jeg venter spent. Og mulig forgjeves. Vareplasseringene i en butikk er ikke tilfeldig. De er resultat av en mengde studier, som har fortalt kjøpmennene hva som fungerer best. De vet at godteri ved kassa funker. Det selges mer godteri på den måten.

Jeg garanterer en ting: Også Rema-Reitan og matvarekolleger har fått med seg hvor skadelig sukker er. Det var neppe kunnskapsløshet som fikk matvaregigantene  til å stampe ut smågodt til under tre kroner hektoet like før påske i år. 

En gruppe forskere ved Universitetet i Washington i USA la for en stund siden fram forskningsresultater som indikerer at usunt kosthold nå tar flere liv enn røyk.  Det gjelder både globalt og i Norge, og er spesielt knyttet til for mye mettet fett, sukker og salt og for lite grønnsaker, frukt, nøtter og belgfrukter. Sukkeret påfører oss diabetes 2, hjerte- og karlidelser og overvekt. Lidelser som gjør store kakejafs i helsebudsjettet. En beregning gjort av helsedepartementet viser at samfunnet taper 154 milliarder kroner hvert år på grunn av usunt kosthold.  I 1980 ble 44 prosent registrert som overvektige: I 2014 var det 53 prosent - og tallet stiger. 

Sunne valg handler om pris. Dessverre koster det flesk å velge sunt. Det er langt viktigere at myndighetene får bukt med økonomisk ulikhet enn sjokoladeplasseringen i butikken. Det er de rike med høy utdanning som spiser grønt, sunt og kortreist og gir hverandre supermat-kokebøker til jul. De fattigste spiser dritten. For søppelmaten er den billigste og den som må velges om man skal få til å mette hele ungeflokken. Det burde koste mer å kjøpe sukkerholdig mat og drikke. Men all den tid Høyre sitter i regjering med et avgiftsfiendtlig parti som Frp, er en økning i sukkeravgiften lite sannsynlig. 

Sunne valg handler om kunnskap. Man skal være over middels interessert i kosthold og varedeklarasjoner for å styre unna alt sukkeret som puttes i maten for at vi skal like den bedre. Det skjulte sukkeret som tilføres maten, burde ikke få være skjult, men tydelig merket - og merket slik at man ikke trenger være utdannet ernæringsfysiolog for å forstå hva som står der. Jeg gjorde et iherdig forsøk på å kutte sukkeret til familien for noen måneder siden. Jeg endte opp med å tilbringe to timer i butikken for å analysere varedeklarasjonen. 

Da jeg endelig kom til kassapparatet, jeg sukkerforvirret. Blodsukkeret var så lavt at jeg snappet til meg en Snickers. 

Den lå der - lett tilgjengelig. Billig var den og…

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse