Annonse

Ta lokalt demokrati på alvor. Hva mener Erna egentlig?

Statsminister Erna Solberg vil ha færre statlige innsigelser til lokale avgjørelser. Hun sier regjeringen vil styrke det lokale demokratiet, og ber fylkesmenn og statlige etater komme med færre innsigelser mot lokale avgjørelser. Javel, men hva mener hun egentlig, og tar hun som landets øverste politiske leder virkelig lokalt demokrati på alvor?

Erna Solberg er valgt inn av folket. Hun er landets statsminister og vår fremste tillitsvalgte. Nå går hun ut i media og vil fremme lokaldemokratiet. Og hvis hun virkelig mener noe med det hun sier, bør hun ta det ansvar hun har som leder for regjeringen, og som den øverste politiske leder i landet.

Først bør Erna Solberg sørge for at tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark ikke blir gjennomført. Det er hva majoriteten av Finnmarks befolkning, med andre ord det lokale demokrati, ønsker.

Så bør Erna Solberg ta lokaldemokratiets stemme på alvor ved å legge ned sametinget. Før sametinget ble opprettet sa 18 av 21 Finnmark-kommuner klart og tydelig ifra at de var imot at et sameting skulle opprettes. Også samiske kommuner gir imot dette. Lokalt demokrati ble neglisjert av storting og regjering. 

Erna Solberg må i tillegg ta ansvar for å reversere Finnmarksloven. Før loven ble innført, skrev 11500 finnmarkinger under på at de var imot at en etnisk betinget lov skulle innføres. De ble ikke hørt.

Og tar Erna Solberg ansvar for å høre hva lokalt demokrati mener om tvangsdelingen av Tysfjord kommune? Lokalt demokrati ble nemlig ikke hørt, men daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) uttalte følgende: “Ja, vi har jo konsultert sametinget.” Lokalt demokrati ble neglisjert.

Det gjenstår å se hva Erna Solberg egentlig mener med de signaler hun sender til fylkesmenn og statlige etater. Det gjenstår også å se om hun selv tar det ansvar hun har for å lytte til stemmene i det lokale demokrati.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse