Annonse
Linn Veronika Hansen driver Høst frisørsalong i Tromsø, som nå er stengt på grunn av koronaviruset. Hun opplever en strøm av henvendelser fra folk som vil ha hjemmeklipp nå. Slutt med det, ber hun, for det er en grunn til at salongene er stengt. Foto: Marte Fredly-Steen

Ta på deg lua!

Det har ikke gått mer enn ei uke, likevel melder desperasjonen seg på så ymse områder. Å få klippet og pleiet håret, anses av enkelte som viktigere enn å delta i dugnaden for å hindre smitte av dette, for noen, dødelige viruset.

Så hvis problemene med hårtustene blir uoverkommelige og sveisen ikke er til å leve med: ta på deg lua!

Etter ei uke med unntakstilstand på grunn av koronaviruset, begynner vi å se konturene av de dramatiske omveltningene som vil møte oss når epidemien er jaget på retur. For mange mennesker er den økonomiske situasjonen nervepirrende, de står i fare for å miste både hus, hjem og arbeidsplass.

Mens kriseforståelsen har sunket inn hos de fleste av oss, er det fremdeles noen som verken begriper, eller aksepterer, nødvendigheten av strenge restriksjoner fra myndighetenes side. Hyttefolket har utmerket seg ved at noen av dem nekter å etterkomme anmodningene om å forlate hyttebygda, og reise hjem. Holdningen synes å være at «vi gjør og ordner oss som vi selv vil».

Og det er flere som forsøker å omgå begrensningene som er satt. Det har ikke gått mer enn ei uke, likevel melder desperasjonen seg på så ymse områder. Å få klippet og pleiet håret, anses av enkelte som viktigere enn å delta i dugnaden for å hindre smitte av dette, for noen, dødelige viruset. I sosiale medier averteres det etter frisører som kan komme hjem til folk og pynte på sveisen deres.

- Slutt med det, ber Linn Veronika Hansen. Hun er innehaver av en frisørsalong i Tromsø, og forteller at hun har mange henvendelser fra folk som etterspør hjemmeklipp. Et alvorlig tankekors er det at slike forespørsler også kommer fra helsepersonell. Det kan ikke karakteriseres som annet enn grov uforstand.

Hansen sier til Nordlys at det er svært viktig at frisører overholder retningslinjene myndighetene har gitt, for å begrense smittefaren. Og hun ber kundene om å forstå det.

Det er en grunn til at frisørsalongene ble stengt. Det er vanskelig å klippe folk på en meters avstand, og legger man også forfengelige hensyn til grunn, er det neppe tilrådelig heller.

Frisører som er permittert har heller ikke anledning til å påta seg slike jobber. Det er svart arbeid og ulovlig, påpeker regiondirektør Målfrid Baik i NHO.

Vi gjør og ordner oss ikke som vi selv vil i denne situasjonen. Vi må ta hensyn til hverandre og spesielt til dem som kan komme i livsfare om de blir smittet. Vi må ganske enkelt ta ansvar.

Så hvis problemene med hårtustene blir uoverkommelige og sveisen ikke er til å leve med: ta på deg lua!

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse