Annonse
NY KAMPSAK: Slike bokser i hyllen på butikken, er krenkende for samer, mener Samerådet, som mener Joikakaker ikke bør selges i sin nåværende form. Fotomontasje: Finnmark Dagblad

Ta det rolig

(Innholdet i den opprinnelige lederartikkelen er endret og justert i ettertid.)

Samerådet vil ha bort både Joika-navnet, og tegningen av samegutten i kofte på pakkene med kjøttboller i viltsaus. Sammen med det norske Sametinget ønsker samerådet nå et møte med Nortura om saken, melder iFinnmark.

-Joikapakningen reduserer samene til karikaturer og mytefigurer. Det handler om å respektere vår kultur og vår rett til å definere oss selv og hvordan vi blir fremstilt, sier Christina Hætta i Samerådet, som er et samarbeidsorgan for samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.

Også Sametinget har kritiske innsigelser om Joikakakene, og skal delta på møtet med Nortura for å få designet «bedre innpakning på boksene», ifølge avdelingsdirektør Magne Svineng.

Vi tror ikke et øyeblikk at Nortura forsøker å latterliggjøre samene gjennom sin produksjon av Joika-kaker, som har pågått i over 60 år.

Her synes vi samiske talsmenn bør senke skuldrene og ta det rolig. Å forsøke å nekte Nortura å reklamere for eget produkt er bortkastet energi, og samene har ærlig talt langt viktigere saker å ta tak i.

Vi tror fokus på krenkelser kan være mer skadelig for samenes anseelse enn Joika-kakene. Men noen er mer opptatt av å dyrke symboler og offerrolle, enn reelle problemer samene står overfor.

Vi føler oss sikre på at det ikke er farlig for noen deler av det samiske samfunnet at Nortura fortsetter å lage sine Joika-kaker med samme emballasje som før. Istedet burde man fra samiske ledere se på denne maten som en mulighet til å nå bredt ut for å lære enda mer om samisk kultur. Og dersom man skulle få blandet inn en god del mer reinkjøtt i kakene, er det jo god næringspolitikk.  Det vil være bra for bedriftene som leverer råvarene.

I 2020 har de fleste samer stor grad av selvtillit. De tåler, slik vi ser det, å gå forbi en butikkhylle og se på en boks Joika uten å tolke det som undertrykkelse eller angrep på egen identitet. Vi håper derfor at Samerådet og Sametinget velger seg bedre kampsaker enn dette.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse