Annonse
DELTAR: Mange samfunnsaktører debatterer ulike tabuer på årets Ordkalotten. Forfatteren Øyvind Berg tar for seg vår tids Hamsun-sak: tildelingen av Ibsen-prisen til Peter Handke. Knut Olav Åmås diskuterer utfordringer med frie ord i Norge. Julie Brodtkorp (bildet) tar for seg hersketeknikker. Foto: Scanpix

Tabu på Ordkalotten

Tabu er temaet på årets Ordkalotten, Tromsøs internasjonale litteraturfestival.

Hva kan man tillate seg å tenke, å si, å skrive, å gjøre for saker man tror på? Hvordan behandler man nasjonale traumer? Problemstillingene er spesielt aktuelle etter 22.juli-tragedien.

Freud diskuterer spørsmål knyttet til hellige ritualer, forbud, incest og fadermord i Totem og tabu i 1913, og temaet er valgt med omhu i anledning årets grunnlovsjubileum. Tabuer oppstår i randsonene av lovgivning og er nært knyttet til makt, politikk, religion og sosiale konvensjoner, så vel som skam og sanksjoner. Litteraturen har en enestående kraft til å utforske, utfordre og forandre tabuer.

Den franske filosofen Michel Foucault hevdet i 1966 at litteraturen oppstod med forbud og straff. Tekster som ble bannlyst utgjør litteratur; mennesker som ble straffet, forfulgt eller sanksjonert for sin skriving skapte forfatterbegrepet. Litteraturen står alltid på opprørerens side.

Fatwaen mot Salmon Rushdie for Sataniske Vers (1988) utgjør vår tids mest kjente litterære tabu. I Irland sier man at listen over forbudte bøker gir den beste oversikten over moderne klassikere. I Amerika blir hvert år en rekke bøker bannlyst av menigheter, skoler og interesseorganisasjoner, selv om de ikke er forbudte.  Bjørneboe, Mykle, Krogh og Jæger er kjente forfattere som utfordret tabuer i Norge.

Mange samfunnsaktører debatterer ulike tabuer på årets Ordkalotten. Forfatteren Øyvind Berg tar for seg vår tids Hamsun-sak: tildelingen av Ibsen-prisen til Peter Handke. Knut Olav Åmås diskuterer utfordringer med frie ord i Norge. Julie Brodtkorp tar for seg hersketeknikker.

Samtidsforfatterne presenterer og leser fra egne verk, ofte i samtale med litteraturvitere. Kim Leine, vinneren av Nordisk råds litteraturpris i 2013, fremstiller en rystende reise i tabuer fra menighetsmoralisme, til incest og koloniale overgrep i romanene Kalak og Profetene i Evighetsfjorden. Tematikken og kraften i Leines litteratur blir også diskutert på et eget seminar på UiT under ledelse av 1.amanusensis Linda Nesby.

Hva kan man tillate seg å tenke, å si, å skrive, å gjøre for saker man tror på? Hvordan behandler man nasjonale traumer? Problemstillingene er spesielt aktuelle etter 22.juli-tragedien. Spenningsromanen Överskrida gränser av Lars Wilhelm Svonni , Fallvann Mikael Niemi og Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo omhandler disse temaene, og de to førstnevnte deltar i samtale med vår egen Sigbjørn Skåden.

Den svenske forfatteren, lyrikeren og spaltisten Linda Bostrøm Knausgård utforsker sårhet, sykdom og kvinnens posisjon – i skyggen av andre store forfatterskap – i Gör mig behaglig för såret, Grand Mal og Helioskatastrofen. Maria Zennstrøm tar opp ufrivillig barnløshet i sin selvutforskende roman Hvordan ser et liv ut hvis man ikke har nok kjærlighet. Selma Lønning Aarø tar opp sexpress og andre tabuer ei trebarnsmor står ovenfor i Jeg kommer snart.

David Vann samtaler om Legender om et selvmord med Professor Gerd Bjørhovde, og Marit Lund Bødtker deltar med Dødsdømt nr. 989  på årets Fjørtoftseminar i regi av Nordnorsk forfatterlag. Flere andre forfattere deltar og Ordkalotten tilbyr også ei enestående uke for all skolebarn i byen. Mer informasjon finnes på Ordkalottens hjemmeside og FB. Til sist peker årets festival også på et tabu blant myndighetene i Troms: Litteraturen trenger offentlig støtte på lik linje med de andre kunstartene.    

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse