Annonse
Helseminister Bent Høie får sterk kritikk for sin håndtering av krisen i luftambulansetjenesten.

En ekte tåkefyrste

Ta ansvar og rydd opp i kaoset, Bent Høie!

Krisen i luftambulansetjenesten går fra vondt til verre.  Fly står på bakken, og alt tyder på at situasjonen vil vedvare over lang tid. Folk Nord-Norge er naturligvis fly forbannet over å bli behandlet på en slik måte.

innrømmer direktøren i selskapet som er på utgående kontrakt, Lufttransport AS, at tjenesten kommer til å bryte totalt sammen.

Kjernen i saken er en anbudsprosess som har endt opp som et stygt og uverdig svarteperspill om akuttberedskapen for mennesker i distriktene.

Mye kan tyde på at hovedårsaken til problemene er at helseforetaket ikke var interesserte i å stille krav om virksomhetsoverdragelse i anbudet. Det ville sikret forsvarlig drift frem til den nye operatøren, Babcock, skal ta over i juli neste år. 

Både medisinsk personell og flyverforbundet har lenge adressert sin bekymring for konsekvensene av dette. Den politiske ledelsen i Helsedepartementet var vel kjent med advarslene, fordi de også ble formidlet direkte til høyeste hold.

Men Høie unnlot å foreta seg noe som helst. Han lot det skure og gå.

Det tegner seg nå et klart bilde av en arrogant statsråd som verken ser eller hører folk i Nord-Norge. Fredag ble det kjent at lederen i Brønnøysund Høyre - som også er ambulansepilot - melder seg ut av partiet i protest mot Høies håndtering av luftambulansesaken.

Det er det slett ingen grunn til å bli overrasket over. Begeret var fullt da hun leste i avisen at Høie mener Luftambulansetjenesten HF i Bodø «har håndtert situasjonen godt».

Ambulansekrisen som helseministeren er ansvarlig for, kan raskt komme til å drive nordnorske velgere i flokk og følge vekk fra Høyre.

Men Bent Høie har blitt en ekspert på å skyve ansvaret fra seg eller foran seg.

Statsråden fremstår nå på en måte som gir ny mening til begrepet tåkefyrste. Hvis det er nødvendig, kan Høie snakke seg selv gjennom et stort tomt hull i bakken for å få en sak til å forsvinne.

Problemet hans denne gang er at saken ikke blir borte. Og det er Høie selv som må rydde opp i kaoset som er skapt av helseforetak som rapporterer til ham.

Deretter bør det være klart for alle ansvarlige politikere i dette landet, uansett parti, at helseforetakene må avvikles så raskt det lar seg gjøre.

Den lemfeldige måten en samfunnskritisk funksjon som luftambulansene håndteres på, er enda et eksempel på hvordan makt og penger forvaltes uklokt i foretakene, helt utenfor politisk kontroll. Det ser vi nå når liv og helse står på spill i Nord-Norge.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse